U subotu na Pesku Vincekovo po Križevačkim štatutima

Svetkovina Vincekova prvi je od pet zapovjedanih pučkih vinogradarskih blagdana: sv. Jurja, sv. Ivana, sv. Martina i sv. Mihovila. Program predviđa posebnu “spelanciju”, blagoslov trsa po Križevačkim štatutima. Vincekovo po Križevačkim štatutima će se održati u subotu, 19. siječnja u 14 sati na Pesku.

Prema narodnim običajima na dan sv. Vinka vinogradari odlaze u vinograde i odrežu dvije-tri rozgve sa tri pupa koje se potom stave u pehar s vodom pokraj prozora. Za izvjesno vrijeme loza potjera pupove, zatim i male grozdove na temelju kojih vinogradar ustvrdi hoće li godina biti rodna i plodna.

U ceremoniji, koja se obavlja na otvorenom, uz domaćina sudjeluju i biskup, peharnik, zvonar, pjevači i tamburaši, a loza se kiti kobasicama koje simboliziraju plodnost budućeg uroda. Prvi dio ceremonije izvodi se na otvorenom u vinogradu, a drugi se odvija u klijeti ili vinskom podrumu uz dobru kapljicu, domaća starinska jela i pića.

– Kak stare regule po Križevačkim štatutima nalažu, mora se doći do trsa, odrezati tri grančice s tri pupa, staviti u prozor, a trsek starim vinom zalijati, ističu organizatori iz Udruge vinogradara i vinara “Bilikum” Križevci, napominjući da će okupljeni moći kušati vinogradarski grah, kobasice i zlatnu kapljicu uz Tamburaški sastav Ines.

Vezano

Komentari su zatvoreni.