Folkloraši iz cijelog svijeta oduševili brojnu publiku na Zimskoj školi hrvatskog folklora

U Domu mladih u Koprivnici u subotu, 12. siječnja održan je završni koncert zimskog ciklusa Škole hrvatskog folklora, kojemu je prisustvovao i zamjenik župana Ratimir Ljubić. Sudionici Škole pokazali su sve što su naučili o plesovima, nošnjama, pjesmama i glazbalima hrvatskog jadranskog područja te oduševili brojnu publiku, a ujedo je proslevljen i veliki jubilej od 25 godina organizacije tog programa pod okriljem Hrvatske matice iseljenika.

Škola je trajala 10 dana, od 3. do 12. siječnja, a polazilo ju je više od 80 plesača, pjevača i svirača tamburaških i tradicijskih instrumenata iz svih krajeva Hrvatske te inozemstva, primjerice Njemačke, Austrije, Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine, Australije, Mađarske, Norveške i Sjedinjenih Američkih Država. Stručni program Škole osmislio je i postavio 1964. godine uvaženi hrvatski znanstvenik iz područja etnologije i etnokoreologije dr. sc. Ivan Ivančan, tako da je ujedno proslavljeno i 55 godina postojanja Škole folklora, a današnji se program odvija pod stručnim vodstvom Andrije Ivančana, umjetničkog ravnatelja Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske „Lado“.

Glavni organizator Škole je Hrvatska matica iseljenika, u čije je ime publiku i polaznike škole podravio ravnatelj Mijo Marić, a najvažniji ciljevi koji se ostvaruju kroz ovaj program su očuvanje, jačanje i promicanje hrvatske tradicijske kulture i hrvatskog nacionalnog i etničkog identiteta u hrvatskom iseljeništvu, među pripadnicima hrvatskih zajednica izvan domovine i kod Hrvata u Bosni i Hercegovini te povezivanje raseljene i domovinske Hrvatske. Škola je namijenjena obrazovanju voditelja i članova hrvatskih folklornih i tamburaških sastava  u hrvatskom iseljeništvu, ali okuplja sve ljubitelje hrvatskoga folklora iz cijeloga svijeta, a njeno pohađanje i polaganje ispita jedan su od kriterija za stjecanje statusa  u Hrvatskom društvu folklornih koreografa i voditelja.

Osim plesova i pjesama hrvatskog jadranog područja, ove zime učilo se i o plesovima i glazbi južne Hercegovine te plesovima Hrvata Boke kotorske. Odjel tambura vodio je Tibor Bün, Odjel tradicijskih glazbala Vjekoslav Martinić, a gost predavač bio je maestro Siniša Leopold, šef dirigent Tamburaškog orkestra HRT-a.

I ove godine partneri Zimske škole folklora bili su Županija i Grad Koprivnica, a završnom su kocertu u ime Grada prisustvovali zamjenica gradonačelnika Ksenija Ostriž i predsjednik Gradskog vijeća Ivan Pal.

Vezano

Komentari su zatvoreni.