Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1224

Tema Krugova - predavanje i predstavljanje knjige Siniše Goluba o nacionalnim parkovima SAD 30. listopada u Gradskoj Knjižnici 'Franjo Marković' (foto R.Matić)
Tema Krugova – predavanje i predstavljanje knjige Siniše Goluba o nacionalnim parkovima SAD 30. listopada u Gradskoj Knjižnici ‘Franjo Marković’ (foto R.Matić)

Na početku emisije slušamo četvrtih dvadesetak minuta predavanja Siniše Goluba pod nazivom Najbolja američka ideja. Radi se o njegovom putovanju nacionalnim parkovima SAD, predavanje je održano u sklopu programa Mjesec hrvatske knjige u Gradskoj knjižnici Franjo Marković u Križevcima, a u suradnji s Pinklecfestom, 30. listopada ove godine.

Novi naslovi u Gradskoj knjižnici su: na dječjem odjelu Maša i rođendan Sanje Pilić, knjiga za mlade je Priče za laku noć za mlade buntovnice 2 Francesce Cavallo i Elene Favilli, na odjelu beletristike Bakrene sove Pavla Pavličića a na stručno-znanstvenom odjelu U okovima geografije: Deset zemljovida koji govore sve što morate znati o globalnoj politici Tima Marshalla. Spominjemo i izložbu koja je otvorena dan prije emisije u auli knjižnice.

U Vijestima Krugova saznajemo koje su naše kulturne tekovine nedavno uvrštene na UNESCO-ov popis nematerijalne baštine čovječanstva, koja je likovna novost u prostoru nekadašnjeg muzejskog kafića Muzeja suvremene umjetnosti, koliko će biti visok neboder koji će se izgraditi u Londonu, tko svira u petak u Klubu kulture, a kakav se koncert najavljuje u nedjelju u Hrvatskom domu u Križevcima.

Na današnji datum rođeni su Rainer Maria Rilke, Herbert Read i August Cesarec, papa je postao jedini Englez na tom položaju do danas, izašao je prvi broj najstarijeg tjednika na svijetu, zajedno su snimili mnoštvo pjesama Elvis Presley, Jerry Lee Lewis, Carl Perkins i Johnny Cash, naša teniska reprezenatacija osvojila prvi put Davis Cup. prvi solarni avion na svijetu uspješno je obavio probni let, gusta hladna magla s neizdrživim smogom u Londonu je skrivila smrt preko 10.000 ljudi u sljedećih nekoliko tjedana. Umrli su Thomas Hobbes, Luigi Galvani, Thomas Hunt Morgan, William Sturgeon i Ivo Parać.

U Svemirskom kutku govorimo o nekim prošlim događajima s područja astronomije i astronautike na datum ove emisije, o aktualnim događajima na području astronomije i astronautike, te o položajima i gibanjima vidljivih objekata na našem nebu ovih dana. Posebno ističemo već četvrti meteorit u križevačkoj okolici u ovom desetljeću, američki povratak na Mjesec, pronalazak Sunčevog “blizanca”, planiranje novog tragača za izvansolarnim planetima, slijetanje InSighta na Mars, dolazak Osiris-Rexa do asteroida Benu, novu posadu na Međunarodnoj svemirskoj stanici…

U Zanimljivostima i dalje pronalazimo životinje kojima se ne umire, a završavamo citatom slikara Vasilija Kandinskog koji je rođen na datum ove emisije.

Neki su glazbeni prilozi novi ili su vezani uz teme, događaje i obljetnice koje spominjemo u emisiji, pa slušamo glazbu Benjamina Brittena, Cassandre Wilson i Franka Zappe, te grupa Creedence Clearwater Revival, Grateful Dead, Gretta i Orvel.

Emisija Ne dirajte mi krugove broj 1224 na programu je u utorak 4. prosinca od 17 do 18:30 sati. Reprizu emisije možemo slušati u subotu, 8. prosinca od 21 sat, sve na 96,6 MHz (Radio Križevci). Ugodno vam slušanje putem etera ili preko računalne mreže!

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.