Večeras u Gradskoj knjižnici otvorenje origami art izložbe Želimira Zlatića

Gradska knjižnica “Franjo Marković” Križevci poziva na otvorenje origami art izložbe “Teselacije – igra svjetla i sjene” Želimira Zlatića, koje će se održati u ponedjeljak, 3. prosinca 2018. u 19 sati u auli Gradske knjižnice.

Želimir Zlatić je rođen u Zagrebu 1965., osnovnu i dio srednje škole pohađao je u Križevcima gdje je živio do svoje 16. godine, a u Zagrebu je završio srednju školu za kemijskog tehničara. Prema njegovim riječima, djetinjstvo i mladost u Križevcima obilježili su njegov život i usmjerili prema umjetnosti.

Iz kataloga: “Riječ teselacija (engl. tessellation) dolazi od riječi tessella što znači „mali kvadrat“. Rimljani su se često koristili kvadratom za izradu mozaika te kao dekoracijom na pločicama i zidovima. Dok su Rimljani i Bizantinci izrađivali kompleksne uzorke mozaika, islamski majstori podigli su teselaciju na razinu umjetnosti. Njihova geometrijska orijentacija ogleda se u nadahnutoj arhitekturi, slikarstvu keramici i ilustracijama.

Origami teselacija prvenstveno je zamisao Shuza Fujimota, japanskog učitelja kemije. Teselacijski origami oblici najčešće su geometrijski oblici, stalnog ponavljajućeg uzorka, nabora i uvijanja izrađeni od jednog komada papira. Oblici teselacija mogu biti od jednostavnih kvadratnih popločavanja do izuzetno zamršenih složenih djela, od arhitektonskog cvijeta do realnog lica.”

Vezano

Komentari su zatvoreni.