Večeras u Gradskoj knjižnici otvorenje origami art izložbe Želimira Zlatića

Gradska knjižnica “Franjo Marković” Križevci poziva na otvorenje origami art izložbe “Teselacije – igra svjetla i sjene” Želimira Zlatića, koje će se održati u ponedjeljak, 3. prosinca 2018. u 19 sati u auli Gradske knjižnice.

Želimir Zlatić je rođen u Zagrebu 1965., osnovnu i dio srednje škole pohađao je u Križevcima gdje je živio do svoje 16. godine, a u Zagrebu je završio srednju školu za kemijskog tehničara. Prema njegovim riječima, djetinjstvo i mladost u Križevcima obilježili su njegov život i usmjerili prema umjetnosti.

Iz kataloga: “Riječ teselacija (engl. tessellation) dolazi od riječi tessella što znači „mali kvadrat“. Rimljani su se često koristili kvadratom za izradu mozaika te kao dekoracijom na pločicama i zidovima. Dok su Rimljani i Bizantinci izrađivali kompleksne uzorke mozaika, islamski majstori podigli su teselaciju na razinu umjetnosti. Njihova geometrijska orijentacija ogleda se u nadahnutoj arhitekturi, slikarstvu keramici i ilustracijama.

Origami teselacija prvenstveno je zamisao Shuza Fujimota, japanskog učitelja kemije. Teselacijski origami oblici najčešće su geometrijski oblici, stalnog ponavljajućeg uzorka, nabora i uvijanja izrađeni od jednog komada papira. Oblici teselacija mogu biti od jednostavnih kvadratnih popločavanja do izuzetno zamršenih složenih djela, od arhitektonskog cvijeta do realnog lica.”

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.