Za školarce u Podravini i Prigorju i ove su godine osigurani obroci svježeg voća i povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda

Koprivničko-križevačkoj županiji odobreno je oko 450 tisuća kuna u školskoj godini 2018./2019. za Školsku shemu kojom se školarcima osiguravaju besplatni obroci svježeg voća povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda, preko javnog poziva Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

Obroci voća i povrća osigurani su za 7.823 učenika, dok će obroke mlijeka i mliječnih proizvoda dobivati 1.986 učenika. Županija se na javni poziv javila sa svim svojim školama kojima je osnivač, uključujući i učenički dom. Škole su zaključile ugovore o isporuci s dobavljačima, a ugovori o provedbi Školske sheme potpisani su između Županije kao osnivača i škola koje sudjeluju u projektu. Isporuka je krenula od 15. listopada te će se odvijati jednom tjedno. Ciljana skupina u shemi voća i povrća su učenici osnovnih i srednjih škola, a u shemi mlijeka i mliječnih proizvoda učenici od 1. do 4. razreda osnovnih škola.

U sklopu projekta, Županija je putem Upravnog odjela za gospodarstvo, komunalne djelatnosti i poljoprivredu animirala domaće proizvođače da se prijave na listu dobavljača, kako bi se na taj način potaknula lokalna poljoprivredna proizvodnja.

Radi povećanja unosa svježeg voća i povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda, kao i podizanja svijesti o značaju zdrave prehrane kod školske djece, Republika Hrvatska provodi Školsku shemu odnosno dodjelu besplatnih obroka voća, povrća i mlijeka za školsku djecu. Školska shema objedinjava dosadašnju Shemu školskog voća i povrća i Program mlijeka u školama.

Prema novom modelu, umjesto škola, osnivači školskih ustanova iskazali su interes za sudjelovanje, čime su se škole administrativno rasteretile, proces pojednostavio te se proširila lista prihvatljivih proizvoda. Škole odabiru dobavljača dajući prioritet kratkim lancima opskrbe i nabavci proizvoda od lokalnih proizvođača, a dobavljači zatim isporučuju voće i povrće (100-150 g po djetetu tjedno) te mlijeko, jogurt, vrhnje i slično (0,15-0,25 l po djetetu tjedno).

U prošloj školskoj godini u Školskoj shemi na razini Hrvatske sudjelovalo je 1.060 škola, 401.800 učenika i 104 dobavljača, a na raspolaganju je bilo 2,5 milijuna eura. Iz Ministarstva poljoprivrede poručuju kako je taj projekt važan čimbenik stjecanja zdravih prehrambenih navika djece te ima i edukativni karakter jer predviđa posjet lokalnim proizvođačima hrane.

Vezano

Komentari su zatvoreni.