Grad Križevci pokreće besplatan edukacijski program za web programere

Od početka veljače do kraja svibnja 2019. godine deset osoba dobit će priliku besplatno pohađati edukacijski program o web i mobilnom programiranju, koji pokreće Grad Križevci u suradnji s agencijom za kreativni dizajn i razvoj Speck, brzorastućim križevačkim startupom koji postoji od 2017. i radi za inozemno tržište. Kroz ukupno 34 predavanja i vježbe, koje će se održavati u Razvojnom centru i tehnološkom parku Križevci, polaznici će steći znanja i vještine o najnovijim informacijsko-komunikacijskim tehnologijama (IKT) te dobiti uvid u kulturu i način rada u okruženju IKT tvrtke.

Na jučerašnjem predstavljanju, održanom u križevačkoj gradskoj upravi, istaknuto je da je cilj ovog edukacijskog programa podizanje kompetencija građana i stvaranje pretpostavki za rast i privlačenje novih tvrtki iz IKT sektora u Križevce. Edukacijom ciljaju na građane koji su se tijekom svoga obrazovanja susreli s programiranjem, pri čemu žele osvježiti i obogatiti to znanje te polaznicima u konačnici omogućiti zaposlenje u IKT sektoru. Tvrtka Speck će osigurati stručne predavače koji će pripremiti materijale, voditi predavanja i vježbe te evaluirati napredak polaznika kroz domaće zadaće.

Priprema programa za verifikaciju pri MZO

Za iskaz interesa potrebno je popuniti online prijavnicu, s rokom prijave 3. prosinca, na temelju kojih će deset najboljih polaznika biti odabrano za besplatno pohađanje prvog ciklusa, koji će biti proveden kao neformalna edukacija, dok je namjera tijekom 2019. godine program verificirati pri Ministarstvu znanosti i obrazovanja u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Križevci i naredne cikluse održavati kao nastavni program usavršavanja. Po završetku programa bit će organiziran mini-sajam poslova gdje će se polaznici s podignutim kompetencijama odmah predstaviti potencijalnim poslodavcima iz IKT sektora.

– Ovo je jedan od koraka zadovoljavanja potreba naših gospodarstvenika za radnim kadrom. Danas je to IKT, ali tu ima i drugih potreba kojih smo svjesni, a koje ćemo nastojati zadovoljiti u nadolazećem razdoblju, istaknuo je križevački gradonačelnik Mario Rajn, koji je putem svoje Facebook stranice najavio da će i sam pohađati edukaciju, ali o vlastitom trošku. U prijedlogu gradskog proračuna za 2019. godinu predviđena su sredstva za ovaj edukacijski program u iznosu od 30 tisuća kuna.

Tomislav Tenodi: “Očekujemo dvadesetak polaznika!”

Direktor tvrtke Speck Tomislav Tenodi istaknuo je dinamiku od dva predavanja tjedno u terminima koji će najviše odgovarati polaznicima te fokusiranost na praktični dio edukacije, odnosno rad na konkretnom, primjenjivom projektu vezanom uz lokalnu zajednicu, koji će polaznicima ponuditi čitav spektar znanja i vještina u modernim tehnologijama razvoja i učiniti ih konkurentnima na IKT tržištu. Konkretno, riječ je o JavaScript stack: Node.js na poslužiteljskoj strani te React na korisničkoj strani.

Uz ove tehnologije, polaznici će se također upoznati s okruženjem za izgradnju web aplikacija (Visual Studio Code i GIT), tehnologijama za izradu strukture i rasporeda na stranici (HTML, CSS, SASS), tehnologijama za izradu dinamičke web stranice (JavaScript, AJAX), tehnologijom za prosljeđivanje upita nad bazom podataka (SQL i PostgreSQL), naprednijim konceptima u JavaScript (ES6 i ES7), arhitekturom i oblikovnim obrascima (MVC), te načinom izrada poslužitelja (Node.js, npm okolina).

Mario Rajn: “Želimo grad modernih tehnologija!”

Grad Križevci odlučan je nastaviti poticati ovakve aktivnosti i u sljedećim godinama, da bi se građane, a time i Grad, učinilo manje izloženim gospodarskim šokovima u domeni poslova niske dodane vrijednosti te usmjerilo ka zanimanjima budućnosti, na njihovu korist i zadovoljstvo.

– Želimo jasno dati podršku povećanja kompetencija radne snage za zapošljivost u industrijama koje generira lokalno gospodarstvo. Želimo grad modernih tehnologija. U potpunosti smo svjesni važnosti tehnologija u modernom društvu i na tome sigurno nećemo stati, zaključio je na predstavljanju programa gradonačelnik Rajn. Predstavljanju su još nazočili Ivan Biškup, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, financije, EU fondove i javnu nabavu te Lovro Kolar iz tvrtke Speck.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.