Učenici osmih razreda posjetili nekadašnje zapadno-slavonsko bojište

U sklopu projekta „Promicanje istine o Domovinskom ratu“ , dana 05. studenog 2018. godine učenici osmih razreda osnovnih škola s područja grada Križevaca, općina Sveti Ivan Žabno, Kalnik, Gornja Rijeka i Sveti Petar Orehovec pohodili su terensku nastavu.

Terenska nastava održana je duž Zapadne Slavonije na područjima gdje su branitelji sa područja Križevaca i okolice neposredno branili od okupacije te oslobađali okupirani dio Republike Hrvatske. U pratnji nastavnika povijesti i predavača terenska nastava je započela posjetom Barutani kod Bjelovara gdje je predavanje o tom događaju održao gospodin Đuro Škvorc.

Nakon što su učenici upoznati sa događajima u Barutani daljnje putovanje nastavilo se prema gradu Daruvaru gdje je kod spomenika u parku predavanje o ulozi policije u Domovinskom ratu održao gospodin Nino Čeredar.
Po završetku upoznavanja sa obranom grada Daruvara dalje se nastavilo do Trokuta gdje je predavanje o ulozi Hrvatske vojske i naših postrojbi održao gospodin Mato Babić.

Po završetku edukacije na području Trokuta učenici su se uputili u razgledavanje Muzeja vojne povijesti u gradu Pakracu i mjesta stradanja Hrvatskih branitelja u selu Kusonje kod broja 55. Terenska nastava završena je u gradu Pakracu uz ručak i druženje za sve sudionike nastave.

Uz edukativni dio nastave učenici su u pratnji učitelja i ravnatelja zapalili svijeće i položili buketa na mjestima stradavanja branitelja sa područja Križevaca i okolice. U predavanja o događajima u Zapadnoj Slavoniji osim predavača sa područja Križevaca u edukaciju se uključio i gospodin Božidar Vujanec jedan od ratnih zapovjednika obrane grada Pakraca.

Vezano

Komentari su zatvoreni.