Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1218

Na tribini novinarke Maje Sever 22. ožujka 2018. (foto: iz privatnog albuma moderatora Admira Sinanija)
Na tribini novinarke Maje Sever 22. ožujka 2018. u Klubu kulture u Križevcima (foto: iz privatnog albuma moderatora Admira Sinanija)

 

Na početku slušamo drugu četvrtinu tribine Sloboda medija, sloboda društva koja je održana 22. ožujka ove godine u okviru 14. Culture Shock Festivala u Klubu kulture u Križevcima, a čiji je gost bila novinarka Hrvatske radiotelevizije Maja Sever. Tribinu je moderirao Admir Sinani.

Novi naslovi u Gradskoj knjižnici su: na dječjem odjelu Raymie Nightingale: Tri hrabrice Kate DiCamillo, knjiga za mlade je Letači srebrnih krila Melite Rundek uz ilustracije Vande Čižmek, na odjelu beletristike Unakažen Thomasa Engera, a na stručno-znanstvenom odjelu Govor snova Branke Jakelić.

U Vijestima Krugova saznajemo da počinje 25. izdanje Tjedna češkog i slovačkog filma u zagrebačkom kinu Europa, da je Zagrebački Muzej suvremene umjetnosti objavio hrvatski prijevod knjige Kraj umjetnosti Donalda Kuspita, da je jedno Einsteinovo pismo na dražbi, da je počelo 40. izdanje Splitskog salona, tko su dobitnici Nobelove nagrade za ekonomiju, kemiju i mir i koji je novi uspjeh mješovitog zbora Hrvatskoga pjevačkog društva Kalnik iz Križevaca. Pred nama je Mjesec hrvatske knjige i premijera kazališne predstave Pravila igre prema tekstu Samuela Becketta Play u Klubu kulture.

Na današnji datum rođeni su Robert de Sorbon, Mihailo Pupin, Fran Gundrum Oriovčanin, Ivo Vojnović (saznat ćemo i da je imao veze s Križevcima!), Alfred Dreyfus, Max von Laue, Ivo Andrić, Léopold Sédar Senghor, Jacques Tati i Bulcsú László (također ima veze s Križevcima), okrunjen je kralj Zvonimir, osnovan je Yale University, ubijeni su kralj Aleksandar I. Karađorđević i Che Guevara, umrli su Oskar Schindler, Pieter Zeeman, Ljubo Stipišić Delmata, Boris Buzančić i Ana Karić.

U Svemirskom kutku govorimo o nekim prošlim događajima s područja astronomije i astronautike na datum ove emisije, o aktualnim događajima na području astronomije i astronautike, te o položajima i gibanjima vidljivih objekata na našem nebu ovih dana. Ističemo da smo još uvijek u Svjetskom tjednu svemira.

Zanimljivosti nastavljaju istraživati koliko je (fizička) visina važna u politici, a završavamo mislima Johna Lennona rođenog na datum ove emisije 1940. godine.

Neki su glazbeni prilozi novi ili su vezani uz teme, događaje i obljetnice koje spominjemo u emisiji, pa slušamo glazbu Camillea Saint-Saënsa, Andrewa Lloyda Webbera, Johna Williamsa and Itzhaka Perlmana, Vladimira Ruždjaka, Johna Lennona, Seana Lennona, Jacquesa Brela i Azre.

Emisija Ne dirajte mi krugove broj 1218 na programu je u utorak 9. listopada od 17 do 18:30 sati. Reprizu emisije možemo slušati u subotu, 13. listopada od 21 sat, sve na 96,6 MHz (Radio Križevci). Ugodno vam slušanje putem etera ili preko računalne mreže!

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.