Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1216

Uz skorašnju izložbu Franje Hotija u Likovnoj galeriji u Križevcima
Uz skorašnju izložbu Franje Hotija u Likovnoj galeriji u Križevcima (foto: Gradski muzej Križevci)

Emisiju počinjemo s posljednjom trećinom tonske snimke predstavljanja 19. broja časopisa Cris u Gradskoj knjižnici Franjo Marković u Križevcima održanog 5. lipnja ove godine.

Novi naslovi u Gradskoj knjižnici su: na dječjem odjelu Petero djece i Pjesko Edith Nesbit, knjiga za mlade je Wend Vlatke Planine, na odjelu beletristike Snježno sljepilo Ragnara Jonassona, a na stručno-znanstvenom odjelu knjiga na temu domovinskog rata.

U Vijestima Krugova saznajemo da kino Europa u sklopu svojih filmskih programa pokreće projekt namijenjen osobama starijima od 54 godine koji vole film i žele sudjelovati na radionici filmske kritike i filmskim projekcijama, da se u venecijanskoj Galeriji Ikona, u suradnji sa zagrebačkim Muzejom suvremene umjetnosti otvara izložba Vjenceslava Richtera, da Oksfordski rječnik engleskog jezika tinejdžere moli za pomoć oko prikupljanja najpopularnijih izraza njihovog slenga koji razvijaju na društvenim mrežama, da će idući simpozij o fuzijskoj tehnologiji biti održan u Dubrovniku, da Gornjogradsko dobrotvorno društvo Lipa iz Križevaca pola sata nakon završetka ove emisije obilježava Međunarodni dan kulture baštine prigodnim druženjem i predavanjem na koje smo svi pozvani, da se u četvrtak, 27. rujna u Likovnoj galeriji u Križevcima otvara izložba Franje Hotija, a dan kasnije predstavlja knjiga Etnografska spomenica Raven. U četvrtak se također odvija i znanstveni skup Povijesnog društva Križevci i Zavoda za znanstveno-istraživački i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Koprivničko-križevačke županije u Križevcima o povijesnoj vezi između Osmanskog carstva i Križevaca.

Na današnji datum rođeni su Thomas Hunt Morgan, Michael Douglas i Catherine Zeta-Jones, André-Marie Ampère otkrio je jedan zakon o vezi elektriciteta i magnetizma, Kolumbo je isplovio na svoje drugo putovanje prema, otvorena je prva tiskara u Americi, a španjolski istraživač Vasco Núñez de Balboa kao prvi Europljanin ugledao je Tihi ocean nakon što je prešao panamsku prevlaku, umrli su Frano Supilo i Erich Maria Remarque.

U Svemirskom kutku govorimo o nekim prošlim događajima s područja astronomije i astronautike na datum ove emisije, o aktualnim događajima na području astronomije i astronautike, te o položajima i gibanjima vidljivih objekata na našem nebu ovih dana.

Zanimljivosti otkrivaju da je smokva na neki način biljka mesožderka, a završavamo citatima Williama Faulknera, rođenog na datum ove emisije.

Neki su glazbeni prilozi novi ili su vezani uz teme, događaje i obljetnice koje spominjemo u emisiji, pa slušamo glazbu Dmitrija Šostakoviča, Johanna Straussa starijeg, grupa Gryphon, Iron Butterfly, Led Zeppelin i EKV, Richarda Harveya, Iana Tysona, Marka Knopflera…

Emisija Ne dirajte mi krugove broj 1216 na programu je u utorak 25. rujna od 17 do 18:30 sati. Reprizu emisije možemo slušati u subotu, 29. rujna od 21 sat, sve na 96,6 MHz (Radio Križevci). Ugodno vam slušanje putem etera ili preko računalne mreže!

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.