Treće izdanje festivala “Suvremene umjetničke forme” u sklopu Clubture Foruma u Križevcima!

Od 27. do 29. rujna u Križevcima će se u sklopu Clubture Foruma – susreta organizacija nezavisne kulture iz svih krajeva Hrvatske, održati i treće izdanje festivala “Suvremene umjetničke forme” u kojemu će se u tri dana predstaviti desetak umjetnika i umjetnica. SUFFest je festival multimedijalnog karaktera koji u svojim programima donosi raznovrsne oblike stvaralaštva u audio, vizualnim i izvedbenim umjetnostima. Festival je jedan od projekata Udruge K.V.A.R.K. koja se bavi razvojem i promocijom alternativne i nezavisne kulture u Križevcima. Podijeljen je u dva segmenta, audio i vizualni.

U audio bloku predstavljamo bubnjarski kolektiv Buš?Bum! koji nam dolazi iz Koprivnice. Ovaj kolektiv, sastavljen većinski od žena, specifičan je po tome što sviraju na limenim bačvama uz glazbenu pratnju Aleksandra Rapaića (bivši Dead Fish, E.S.T.E.R.). Za svoju ritmično zvučnu sliku koju stvaraju kažu da izvire iz srca i iz droba.

Uz ovaj većinom ženski kolektiv u audio bloku predstavljamo i umjetnicu iz Varaždina s Berlinskom adresom, Kseniju Ladić KSEN. O svome radu KSEN naglašava kako istražuje različite izvore zvuka, refleksivnost i percepciju slušatelja. Svojim istraživanjem zahvaća granične prostore glazbe i ulazi u ambijentalnu umjetnost. U Klubu kulture stvarati će zvučnu sliku i ambijent koristeći tibetanske zdjele dok će ju vizualno podržati vizualni umjetnik Franjo Maltar.

U okviru drugog segmenta festivala, SUFF visual, izlažu umjetnici iz Zagreba: Tomislav Buntak, Danko Friščić i Igor Zlobec, a iz Istre nam dolaze braća Petar i Tomislav Brajnović.

Specifičnost ovogodišnjeg izdanja festivala je to što svojim programima ulazi u druge prostore i nije orijentiran samo na prostore Udruge K.V.A.R.K. (Klub kulture i galerija „K2“). U prostoru kina „Kalnik“ iščekujemo Friščića i Zlobeca koji će na već svoj specifičan i inovativan način prizvati duh nekih filmskih klasika. Fričić i Zlobec svojom izložbom “KRIŽEVCI: ULTRA-PAS & MEDIA-PAN 2//SPIRITUAL EXTRAVARGANZA 2“ predstaviti će se slikama, objektima i video radovima.

Podrumske dvorane Hrvatskog doma „osvajaju“ i „usvajaju“ braća Petar i Tomislav Brajnović. Tomislav se predstavlja radovima okupljenih oko izložbenog projekta „Direct Link“. S druge strane, Petar predstavlja model za nakovanj na putu za ljevaonicu čelika i njegov put po Puli inspiriran recentnim događanjima vezanim uz brodogradilište Uljanik.

Uz ove umjetnike, na zidovima Galerije „K2“ Tomislav Buntak je načinio monumentalan crtež koji u prostor donosi arkadijski ambijent i priča “beskrajnu priču” kako je naziva autor. Buntak svojim specifičnim pristupom crtežu tradicionalnu disciplinu stavlja u suvremeni kontekst i na ovom radu i na prethodnim intervencijama na zidovima galerijskih prostora.

Uz već nabrojane umjetnike iz raznih djelova Republike Hrvatske, na SUFFestu domaće snage predstavlja Boris Čataj, kazališni alternativac i redatelj čije se životno djelo naslanja na djelo Becketta po čemu je poznat među kazališnom publikom i u Križevcima i širom regije. Ovaj put predstavlja istraživanje prema Beckettovom djelu „Play“ u izvedbi križevačkih glumačkih snaga: Sandre Poštić, Ivane Radić i Berislava Raguža kroz predstavu „Igra“, koja je ujedno pretpremijera ove predstave Teatra „K.V.A.R.K.“.

Uz ove programe treba navesti da će u sva tri dana na festivalu u segmentu SUFF party programa nastupati i puštati glazbu lokalni i rezidencijalni DJ-evi Robert Radamant, Vedasara Dub i mlade snage okupljene oko projekta Klub mladih (DJ Lungi, DJ Barichi i DJ Robin).

Pozivamo sve na svakodnevno druženje od 27.9. do 29.9.2018.!

Program festivala

Četvrtak, 27.9.2018.

20:00h, Kino Kalnik – Buš?Bum! bubnjarski koletiv – koncert

20:30h, Klub kulture – KSEN. (audio art) / Franjo Maltar (video art) – koncert

22:00h, Klub kulture – SUFF party: DJ Radamant

Petak 28.9.2018.

18:00h, Mala dvorana Hrvatskog doma – Tomislav Brajnović „Direct Link“
Petar Brajnović „Model za nakovanj na put za ljevaonicu čelika“ – izložba, otvaranje

19:00h, Kino Kalnik – Danko Frišćić / Igor Zlobec, KRIŽEVCI: ULTRA-PAS & MEDIA-PAN 2//SPIRITUAL EXTRAVARGANZA 2“ – izložba, otvaranje

20:00h, Galerija K2 – Tomislav Buntak „Beskrajna priča“ -izložba, otvaranje

21:00h, Klub kulture – Teatar K.V.A.R.K.: Pravila Igre (prema tekstu Samuela Becketta – istraživački rad)
– kazališna predstava, predpremijera, redatelj: Boris Čataj

22:00h Klub kulture, SUFF party: DJ Vedasara Dub

Subota 29.9.2018.

18:00 – 20:00h, Mala dvorana Hrvatskog doma – Tomislav Brajnović „Direct Link“,
Petar Brajnović „Model za nakovanj na put za ljevaonicu čelika“ – izložba

18:00 – 20:00, Kino Kalnik – Danko Frišćić / Igor Zlobec, KRIŽEVCI:ULTRA-PAS & MEDIA-PAN 2//SPIRITUAL EXTRAVARGANZA 2“ – izložba

18:00 – 20:00h, Galerija K2 – Tomislav Buntak „Beskrajna priča“ – izložba

20:00h, Klub kulture – Dokukino – „Dum Spiro Spero“, redatelj: Pero Kvesić, 2016. – projekcija

22:00h, Klub kulture – SUFF party: Projekt DJ program Klub mladih

 

Vezano

Komentari su zatvoreni.