Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1215

Uz najavu današnjeg predavanja - prizor s izložbe 'Poljana Križevačka 1 i 2' u Likovnoj galeriji u Križevcima (foto R.Matić)
Uz najavu današnjeg predavanja – prizor s izložbe ‘Poljana Križevačka 1 i 2’ u Likovnoj galeriji u Križevcima (foto R.Matić)

Na početku slušamo drugih dvadesetak minuta snimke s predstavljanja 19. broja časopisa Cris koje je održano u Gradskoj knjižnici Franjo Marković u Križevcima 5. lipnja ove godine.

Novi naslovi u Gradskoj knjižnici su: na dječjem odjelu Bob, bobić, mahuna Mirjane Mrkele, knjiga za mlade je Tamna strana čokolade Dubravke Mićunović, iz beletristike je odabrano djelo Otok Krak Ine Valčanove, a na stručno-znanstvenom odjelu Via Appia: putovanje najstarijom cestom Italije Jacquesa de Saint Victora.

U Vijestima Krugova saznajemo da Haruki Murakami ne želi alternativnu Nobelovu nagradu, da se video koji pokazuje točno vrijeme vraća u London, da će se i dalje smjeti izlagati sačuvana ljudska tijela i da je večeras poslije ove emisije predavanje u Likovnoj galeriji o novom arheološkom nalazištu Poljana Križevačka čije artefakte možemo vidjeti na izložbi koja je do 22. rujna otvorena na istom mjestu, u Likovnoj galeriji u Križevcima. Nadalje, u četvrtak, 20. rujna, križevački Zavod HAZU i Srednja škola Ivan Seljanec organiziraju predavanje na temu Manje posliježetvenih gubitaka zrnatih proizvoda – manje gladnih u svijetu.

Na današnji datum rođeni su Vaclav Huml, Greta Garbo, Vlado Gotovac, Josip Vončina, rimski car Trajan i Jean Bernard Léon Foucault. Francuski egiptolog Jean-François Champollion dešifrirao je egipatsko, izašao je prvi broj američkog dnevnika The New York Times, osnovana je tajna služba SAD-a CIA, poginuo je glavni tajnik UN-a Dag Hammarskjöld, vođena ne bitka kod Makarske, Kristofor Kolumbo pristao je na obalu Hondurasa, otvorena je prva prodavaonica Tiffany & Co… Umrli su Leonhard Euler, James Bicheno Francis, Hippolyte Fizeau i Ćiro Truhelka.

U Svemirskom kutku govorimo o nekim prošlim događajima s područja astronomije i astronautike na datum ove emisije, o aktualnim događajima na području astronomije i astronautike, te o položajima i gibanjima vidljivih objekata na našem nebu ovih dana. Zbog odličnog rasporeda planeta i Mjeseca na nebu neposredno nakon zalaska Sunca ovih dana, najavljujemo promtranje neba teleskopima u srijedu, 19. rujna predvečer i navečer.

Zanimljivosti otkrivaju koji se dio našeg tijela posljednji razvio, a završavamo nekim japanskim mudrostima.

Neki su glazbeni prilozi novi ili su vezani uz teme, događaje i obljetnice koje spominjemo u emisiji, pa slušamo glazbu grupe The Basewalks (u kojoj se “krije” križevački glazbenik Luka Belani), Ive Tijardovića, Wolfganga Amadeusa Mozarta, Carla Jacksona, Crvene jabuke, Jimija Hendrixa i grupe EKV.

Emisija Ne dirajte mi krugove broj 1215 na programu je u utorak 18. rujna od 17 do 18:30 sati. Reprizu emisije možemo slušati u subotu, 22. rujna od 21 sat, sve na 96,6 MHz (Radio Križevci). Ugodno vam slušanje putem etera ili preko računalne mreže!

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.