Započela provedba projekta Uključivanje starijeg stanovništva u kulturni život križevačkog kraja

Foto: D. Marković \ Krizevci.hr

Kulturno-umjetničko društvo „Prigorje“ održalo je u srijedu, 12. rujna početnu konferenciju projekta „Uključivanje starijeg stanovništva u kulturni život križevačkog kraja“. Riječ je o projektu kojem je cilj s obzirom na značajan udio starijih osoba u društvu kroz brojne aktivnosti senzibilizirati mlade za potrebe starijih, utjecati na povećanje vidljivosti starijih osoba u društvu, njihovih potencijala i potreba te potaknuti kreativnost koja ima važnu ulogu u zdravom starenju.

Partner na ovom projektu je Grad Križevci pa je tako čast da otvori ovu konferenciju pripala zamjeniku gradonačelnika Danijelu Šašku koji je tom prilikom uputio čestitke KUD-u na ovom velikom uspjehu u odobrenju EU sredstava: „Prema posljednjem popisu stanovništva iz 2011. godine na području grada živi 6.498 osoba starijih od 54 godine odnosno oko trećina stanovništva i prema tome mislimo da ovaj projekt ima itekako smisla.“
Napomenuo je da su na natječaj Umjetnost i kultura 54+ prijavljena tri projekta kojima je Grad Križevci pružio podršku, no samo je ovaj projekt odobren.

Voditeljica projekta, predsjednica KUD-a Prigorje Martina Zrno pobliže je predstavila projekt i mnogobrojne aktivnosti koje će se provoditi upravo s ciljem socijalnog uključivanja i unaprjeđenja kvalitete života osoba starijih od 54 godine na području grada Križevaca.

Tako će se na području sela Glogovnica i Veliki Raven provoditi radionice pučkog pjevanja i sviranja na tradicionalnim instrumentima, radionice plesa i običaja, prikupljanje nošnji i ostalih odjevnih predmeta te njihova rekonstrukcija, prikupljanje i zapis pjesama, plesova i običaja dok će se na području grada aktivnosti provoditi u Udruzi Matice umirovljenika i starijih osoba Križevci te u dječjim vrtićima gdje će se organizirati druženje umirovljenika s djecom.

Ukupna vrijednost ovog projekta koji je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda je 214.978,50 kuna, a razdoblje trajanja projekta je od 23. srpnja 2018. pa do 23. srpnja 2019. godine.

Vezano

Komentari su zatvoreni.