U Križevcima počela Škola za život

Foto: arhiv kž.info

Komercijalisti i tehničari cestovnog prometa imat će lakše torbe, ali morat će više sudjelovati na nastavi

Srednja Škola Ivan Seljanec Križevci, jedina je u našoj županiji koja je uključena u program eksperimentalnog provođenja kurikularne reforme pod nazivom Škola za život.

Na području Hrvatske u pilot projekt ove je školske godine uključeno 8500 učenika i 2000 nastavnika te 74 ravnatelja. U Križevcima u njemu sudjeluje 45 učenika i 20-ak nastavnika. U eksperimentalni program uključeni su učenici prvih razreda smjera komercijalist i tehničar cestovnog prometa.

– Osim što su modernizirani programi, najvažnija stvar  je pristup učenicima novim metodama poučavanja. Mi smo već puno toga napravili po tom pitanju, a ovo nam je samo ubrzalo i olakšalo taj proces. Zato smo se i prijavili za eksperimentalni program – kazala je Gordana Juran-Ratković, ravnateljica škole.

Dodala je kako je nastavničko vijeće objeručke prihvatilo eksperimentalni program. Za provođenje nastavnog programa i nabavku opreme potrebne za provođenje programa dobili su 180 tisuća kuna.

– Došlo je do administrativnog rasterećenja što je i samim nastavnicima donijelo veliko olakšanje. Nastavni planovi se ne moraju raditi na propisanim obrascima, a svaki nastavnik si može isplanirati plan i program za školsku godinu po svome – kazala je Juran-Ratković.

Napomenula je da će tako njenim zaposlenicima ostati više autonomije i moći će se posvetiti više ili manje učenicima, ovisno o njihovim potrebama.

– Za sve predmete u programu objavljeni su metodički priručnici s materijalima i idejama što je dobro jer se nastavnicima uvelike olakšava priprema za satove, a sami će izrađivati i nastavničke materijale – naglasila je Juran-Ratković te dodala kako se sada pripreme za satove ne moraju više pisati na obrascima, ali satovi i dalje moraju biti pripremani. Dodala je kako su nekada pripreme za sat bile pisane na nekoliko strana dok po novome to više ne mora biti toliko opširno.

Na drugi će se način ocjenjivati rad učenika. Očekuje se više rada i da se taj rad, odnosno postupak vrednuje za razliku kako je bilo do sada, kada se vrednovao konačan rezultat.

Vlatka Cukor Jukica, profesorica Hrvatskog jezika koja je uključena u eksperimentalni program naglasila je kako će najveću promjenu osjetiti sami učenici.

– Naučeni su raditi po principu nastavnik govori, a oni bilježe, a sada će oni puno više aktivno sudjelovati u nastavnom procesu – kazala je Cukor Jukica.

To je potvrdila i ravnateljica dodavši kako će se više vrednovati sam proces dolaženja do rezultata.

– Na drugi će se način ocjenjivati rad učenika. Očekuje se više rada i da se taj rad, odnosno postupak vrednuje za razliku kako je bilo do sada, kada se vrednovao konačan rezultat – naglasila je Juran-Ratković.

Naglasila je kako je način učenja puno interaktivniji i zabavniji za učenike, posebice interaktivne aplikacije koje će se koristiti pomoću tableta.

– Očekujemo da će svi nastavnici koji sudjeluju u nastavnom programu napraviti neki projektić za javno izvođenje na danu škole iduće godine. Imat ćemo tada dan otvorenih vrata i projektni dan gdje ćemo pokazati što smo sve radili tijekom godine – zaključila je Gordana Juran-Ratković.(GPP)

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.