Spašena sovica sada im je ljubimac – Picek

Mlada sova pala u dvorištu, obitelj Barić je prihvatila. Pticu je na tlu našao pas, obitelj ju je primila i dala hranu. Sad im je novi stanar u kući

Na sam Dan planeta Zemlje obitelji Barić u Križevcima priroda kao da je poslala poruku o važnosti zaštite svih živih bića, kad su u dvorištu obiteljske kuće na tlu vidjeli malu pernatu sivo-smeđu kuglu, koja se koprcala od šoka. Nanjušio ju je zapravo obiteljski pas, koker-španijel Tin, a riječ je bila o sovici, koja je zapravo pala iz gnijezda na vrhu stabla tise u dvorištu. Barićevi nisu nimalo dvojili pa su odlučili ptičicu – udomiti.

Prodorne oči

– Ne znamo koje je vrste, izgleda kao ušara, čini mi se ne starija od mjesec dana – otkriva nam Srđan Barić, dok mu sovica pandžama stoji na podlaktici i gleda nas prodornim žuto-smeđim očima. Mirna je, ne plaši se naše znatiželje i škljocanja aparata, kao da je naučila pozirati. Kad joj se približi prst malo ga pokljuca, više radi vježbanja refleksa, a katkad i raširi krila.

– Nevjerojatno je kako se prilagodila – govori Đurđica Barić, Srđanova baka, dajući životinjici poslasticu – obroke pilećih želudaca. O novome stanaru brinu se i Srđanovi roditelji Marko i Jadranka, no najviše je s njom 33-godišnjak s diplomama poljoprivrednog stručnjaka i ekonomista.

– Otkako sam ostao bez posla u banci imam vremena napretek dok ne pišem molbe za zaposlenje, kaže Srđan, dodajući da je došao i na zamisao sovicu “zaposliti” u svom vinogradu u Đurđicu, da rastjeruje čvorke.

Pozdravlja svoje

– Ona je predator, koja još ne zna loviti niti letjeti, ali morat će to naučiti – objašnjava Srđan, koji je sovici odlučio dati ime – Picek, iako joj ne zna ni spol. Kad završi igra Srđo Piceka smješta u košaricu, odakle se tijekom večeri i noći ptica već glasa – cijukanjem. Time kao da prvotnoj, životinjskoj obitelji poručuje kako joj se s ljudima u životu – posrećilo. Nije čest slučaj da se ove ptice, inače noćne životinje, tako daju pripitomiti, a koliko će to trajati, ovisi, ipak, o njenom zovu za prirodom.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.