Održano predavanje o doprinosu križevačkih škola štovanju sv. Marka Križevčanina

U organizaciji Udruge za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“ u križevačkoj župnoj crkvi sv. Ane u nedjelju 9. rujna 2018. prof. Martina Valec-Rebić održala je predavanje „Doprinos križevačkih škola štovanju sv. Marka Križevčanina“, kao dio programa Dana i svetkovine sv. Marka Križevčanina u Križevcima.

Istaknula je da je doprinos križevačkih škola, odnosno sudjelovanje križevačkih učitelja, profesora i učenika u štovanju Marka Krizina Križevčanina iznimno velik, osobito nakon kanonizacije 1995. Ipak, i za razdoblje prije kanonizacije Marka Križevčanina ostala je nekolicina zapisa u kojima je vidljivo da su škole sudjelovale u velikim proslavama u Križevcima, npr. na proslavi beatifikacije (1905.), 25. obljetnice beatifikacije (1925.) i 350. obljetnice svečeve mučeničke smrti (1969.).

Prof. Valec-Rebić istaknula je da su u vremenu pripreme za kanonizaciju veliku ulogu u promicanju štovanja sv. Marka odigrali križevački pedagog i sveučilišni profesor Valentin Puževski te profesorica Renata Husinec, koja je uredila knjigu Križevci – grad svetoga Marka Krizina-Križevčanina. Knjigu o sv. Marku izdao je 1995. i gimnazijski profesor Ivan Peklić. U tome je razdoblju iznimno važno i djelovanje križevačkoga učitelja glazbe, dirigenta tamburaškog orkestra GŠ Alberta Štrige, Stjepana Fortune. Tamburaški je orkestar od 1992. svojim nastupima redovito obilježavao spomendan Markove smrti, a nakon kanonizacije i obljetnice proglašenja svetim, sve do 2012. Upoznavanju života sv. Marka pridonijele su i MAK-ove vjeronaučne olimpijade kojima je od 1996. do 1998. bila domaćin OŠ „Vladimir Nazor” predvođena ravnateljem Josipom Živkovićem.

Osobito velik poticaj štovanju sv. Marka nakon 2000. dale su križevačke vjeroučiteljice Valentina Jurišić iz OŠ Ljudevita Modeca i Renata Vivek Božić iz Centra za odgoj i obrazovanje Križevci, naglasila je predavačica. Valentina Jurišić uredila je 2005., povodom pripreme proslave 100. godišnjice Markove beatifikacije, knjigu Hrvat mučenik sveti Marko Križevčanin, a bila je i dugogodišnja urednica lista križevačkih župa Sveti Križ u kojemu je u više navrata objavila dječje likovne i literarne radove o sv. Marku te je osnovala školsku družinu „Isusovi učenici“ u kojoj su generacije djece uvježbavale igrokaze s temom o sv. Marku. Renata Vivek-Božić potaknula je kao voditeljica stručnog županijskog vijeća skupove vjeroučitelja kojima je cilj bilo promicanje štovanja sv. Marka te su na njima od 2007. do 2010. održana brojna predavanja uvaženih predavača. Tijekom 2011. vodila je u Gradskoj knjižnici „Franjo Marković” biblijsku pričaonicu, a sljedeće dvije godine održavala je, kao članica Udruge „Dr. Stjepan Kranjčić“ radionice za djecu „Putovima svetoga Marka”. Autorica je i radnoga materijala za učenike za natjecanje vjeroučenika u znanju o osnivanju Bjelovarsko-križevačke biskupije koji je sadržavao i temu o sv. Marku, a uz profesoricu Ankicu Šoljarić-Mandić bila je dugogodišnja urednica radijske emisije „Putokazi Stjepana Kranjčića” u kojoj se sustavno promicalo štovanje sv. Marka.

Osnovna škola Ljudevita Modeca s ravnateljem profesorom Draženom Bokanom od 2008. do 2010. organizirala je, u suradnji s križevačkom župom BDM Žalosne i sv. Marka Križevčanina, likovni natječaj o sv. Marku, da bi od 2011. započela novi veliki projekt s Udrugom „Dr. Stjepan Kranjčić” – Susret hrvatskoga dječjega duhovnoga stvaralaštva „Stjepan Kranjčić”, nacionalni likovno-literarni natječaj koji je 2016. imao temu hrvatski sveci i blaženici.

Aktivnostima u čast sv. Marka izuzetno je bogata bila 2008. kad su vjeroučenici OŠ Ljudevita Modeca hodočastili u Sinj i Split gdje su igrokazom poučavali o životu sv. Marka, održan je susret vjeronaučne mladeži kraj kapele sv. Marka sa zanimljivim igrama starih sportova, velebni koncert „Križ nek’ ti sačuva ime – Sveti Marko Križevčanin i Križevci u Lisinskom” na kojemu su, u organizaciji Udruge „Dr. Stjepan Kranjčić“, nastupili brojni križevački učenici i profesori, te je u konkatedralnoj crkvi sv. Križa predstavljen CD-a Molitva svetom Marku Križevčaninu sa skladbama koje su otpjevali dječji zbor, dva zbora mladih te zborovi i sastavi odraslih pod vodstvom križevačkih profesora.

Godina 2009. također je važna za štovanje sv. Marka, istaknula je u predavanju prof. Martina Valec-Rebić, jer su tijekom proslave blagdana sv. Marka u križevačkim školama održane različite radionice s poznatim voditeljima – glumcima, pjevačima, sportašima, a započela je i četverodnevna manifestacija „Dani hrvatskih svetaca i blaženika” na kojoj su u posljednjih deset godina o svetome Marku učile i stvarale stotine djece, Križevčana i gostiju iz cijele Hrvatske.

Predavanju prof. Martine Valec-Rebić prethodio je poetsko-glazbeni recital „Svetom Marku Križevčaninu u čast“ koji su izveli članovi Udruge „Dr. Stjepan Kranjčić“ i Zbor mladih križevačkih župa „Crisinus“. Predavačici i ostalim sudionicima u ime organizatora zahvalila je predsjednica Udruge „Dr. Stjepan Kranjčić“ dr. Tanja Baran.

Vezano

Komentari su zatvoreni.