Policija s početkom školske godine provodi akciju „Poštujte naše znakove“

U ponedjeljak, 3. rujna, započeti će nova školska godina. U školu će krenuti velik broj djece, koja će po prvi puta samostalno sudjelovati u prometu na cestama. Kako bi se djeci – učenicima nižih razreda osnovnih škola, a posebice prvašićima, omogućio što sigurniji dolazak u školu i povratak iz škole kućama, Policijska uprava koprivničko-križevačka, i ove godine, provodi akciju „Poštujte naše znakove“.

Tijekom provedbe akcije „Poštujte naše znakove“, policijski službenici će u zonama škola vršiti pojačani nadzor prometa, pri čemu će se posebna pozornost posvetiti poštivanju prednosti prolaska pješacima prilikom prelaska cesta na obilježenim pješačkim prijelazima, poštivanju ograničenja brzina kretanja vozila, poštivanju značenja svjetla semafora, te zaustavljanju i parkiranju vozila. U sklopu svojih aktivnosti, policijski službenici će vršiti i nadzor autobusa kojima se organizirano prevoze djeca do škola.

Tijekom akcije „Poštujte naše znakove“ policijski službenici će održati edukativna predavanja u svim prvim razredima osnovnih škola na području Policijske uprave, ali i edukativna predavanja roditeljima učenika prvih razreda putem roditeljskih sastanaka.Roditelje, a kasnije i nastavnike kao pomoć prilikom obrade nastavnog gradiva, upućujemo da za edukaciju djece o pravilnom sudjelovanju u prometu koriste web-aplikaciju „Prometna učilica“. Prometna učilica dostupna je putem Interneta na adresi http://ucilica.skole.hr, a ista sadrži niz edukativnih multimedijskih sadržaja prilagođenih djeci.

Roditeljima savjetujemo da u razgovoru dijete pouče osnovama sigurnog sudjelovanja u prometu. Savjetujemo da odaberu najsigurniji put kojim će dijete ići u školu. Put od kuće do škole treba obuhvaćati što manje opasnosti za djecu odnosno djeci treba pružati što veću sigurnost. Neka obavezno obuhvaća izgrađene nogostupe i obilježene pješačke prijelaze.

Prije početka škole zajedno s djetetom više puta prošećite odabranim putem do škole, te djetetu pojasnite kuda se kretati, kako sigurno prijeći cestu, što znače prometni znaci na koje nailazi, te što znače svjetla semafora.

Važno je da roditelji djetetu objasne da su policijski službenici, kao i pripadnici jedinica prometne mladeži i školskih prometnih jedinica, tu kako bi ga zažtitili i da ih uvijek može zamoliti za pomoć. Pritom mu treba objasniti i osnovne znakove kojima isti reguliraju promet.

Roditeljima koji će djecu automobilom voziti u školu savjetujemo da se uvjere da kod škole postoji parkiralište na koje imaju pristup kako bi se uvijek mogli parkirati prije nego što dozvole djetetu da izađe odnosno uđe u vozilo. Ukoliko parkirališta nema te se roditelji moraju zaustaviti na kolniku, a zaustavljanje je dozvoljeno, neka se uvjere da vozilo mogu na siguran način zaustaviti uz rub ceste koji je bliži školi, kako dijete ne bi moralo pretrčavati cestu.

Roditelje podsjećamo da djetetu nižem od 150 centimetara objasne da mora biti smješteno u dječjoj sjedalici ili postolju, te da mora biti vezano sigurnosnim pojasom tijekom vožnje.

Roditeljima savjetujemo da prilikom opremanja djece za polazak u školu vode računa o dodatnom označavanju djece izvorom svjetlosti ili reflektirajućim materijalom, kako bi u predstojećem jesensko – zimskom razdoblju sumraka i noćnih sati, kao i tijekom smanjene vidljivosti (kišne i snježne oborine, magla)  djeca bila što uočljivija.

Na kraju, roditeljima savjetujemo da svakodnevno svojim pravilnim i sigurnim sudjelovanjem u prometu budu uzor svom djetetu.

Vezano

Komentari su zatvoreni.