Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1212

Djelomična pomrčina Mjeseca iznad Ratarske šume 7. kolovoza 2017. Slično će početi i (nešto kasnije) potpuna pomrčina Mjeseca za tri dana, 27. srpnja, na otprilike istom mjestu na obzoru (foto R.Matić)

 

Djelomična pomrčina Mjeseca iznad Ratarske šume 7. kolovoza 2017. Slično će početi i (nešto kasnije) potpuna pomrčina Mjeseca za tri dana, 27. srpnja, na otprilike istom mjestu na obzoru (foto: R.Matić)

 

Uoči potpune pomrčine Mjeseca, počinjemo emisiju s potpunim pomrčinama Sunca. Ove je godine, 12. travnja, na 14. Culture Shock Festivalu član Astronomskog društva Beskraj iz Zagreba Boris Štromar održao predavanje uz obilje svojih vrhunskih fotografija o četiri potpune pomrčine Sunca koje je stigao do sada “pohvatati” u svijetu. Slušamo drugih petnaestak minuta predavanja.

Novi naslovi u Gradskoj knjižnici su: na dječjem odjelu O zecu koji se volio smijati Grigora Viteza, knjiga za mlade je Stavit ću te na Facebook! Katarine Solomun, na odjelu beletristike Putnik stoljeća Andrésa Neumana, te na stručno-znanstvenom odjelu Crni labud: utjecaj krajnje nevjerojatnog Nassima Nicholasa Taleba.

U Vijestima Krugova saznat ćemo da besplatne elektroničke knjige bilježe rast preuzimanja, da je više od 600 studenata arhitekture iz Europe, Južne Amerike i Indije “okupiralo” Rijeku, da je u Svetvinčentu otvoren festival plesa i neverbalnog kazališta, da je prošli tjedan umro prvi gost emisije koja je kasnije “izrodila” ovu emisiju, da se pripremaju 1. Dani smijeha u Križevcima…

Na današnji datum rođeni su Simón Bolívar, Dinko Vitezić, Frano Kršinić, Amelia Earhart, Aleksandar Flaker, Alexandre Dumas (otac) i Giuseppe Di Stefano. Hiram Bingham je pronašao Machu Picchu, održavalo se četvrto zasjedanje ZAVNOH-a, prvi je put prikazan film Saving Private Ryan, prevrnuo se nagibni vlak u mjestu Rudine blizu Kaštela, umrli su Marija Fabković, Fritz Albert Lipmann, Ivo Kalina, Peter Sellers, Isaac Bashevis Singer, Mia Oremović, Josip Bobi Marotti i James Chadwick.

U Svemirskom kutku govorimo o nekim obljetnicama i novostima u astronomiji i astronautici, te o položajima i gibanjima vidljivih objekata na našem nebu ovih dana. Posebno ističemo da je ove godine već otkriveno deset do sada nepoznatih satelita Jupitera, te da se Križevačka astronomska udruga Perzeidi priprema građanstvu omogućiti promatranje potpune pomrčine Mjeseca 27. srpnja od početka do kraja, cijelu večer do iza ponoći, s dvije lokacije, s “vrha” Ratarne te sa Strossmayerovog trga u Križevcima. Usput će biti prilike promatrati i planete Veneru, Jupiter, Saturn i Mars, možda i još poneki zanimljivi objekt na nebu, po želji posjetitelja, a također i prelet Međunarodne svemirske stanice nebom iznad Križevaca. “Logističku” podršku Perzeidima davat će križevački pivari (pogodite čime) koji će svoje “uređaje” instalirati pored teleskopa.

U Zanimljivostima saznajemo zašto se nekome ne sviđa okus piva, a emisiju završavamo mislima književnika Jeana de La Bruyerea.

Neki su glazbeni prilozi novi ili su vezani uz teme, događaje i obljetnice koje spominjemo u emisiji, pa slušamo glazbu Adolpha Charlesa Adama, Petra Iljiča Čajkovskog, iz filmova High Noon i o Pinku Pantheru, te Đorđa Balaševića, Jadranku Stojaković, Amiru Medunjanin, Georga Michaela, Iron Maiden

Emisija Ne dirajte mi krugove broj 1212 emitira se u utorak, 24. srpnja od 17:00 do 18:30 sati na 96,6 MHz, a reprizu emisije možemo slušati u subotu, 28. srpnja od 21 sat, sve na 96,6 MHz (Radio Križevci). Ugodno vam slušanje putem etera ili preko računalne mreže!

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.