Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1211

Boris Štromar o svim svojim pomrčinama 12. travnja 2018. na 14. Culture Shock Festivalu (foto Martin Vujić)
Boris Štromar o svim svojim pomrčinama 12. travnja 2018. na 14. Culture Shock Festivalu (foto Martin Vujić)

 

U Klubu kulture u Križevcima u okviru 14. Culture Shock Festivala 12. travnja ove godine održao je predavanje Lovci na pomrčine astrofotograf iz Astronomskog društva Beskraj iz Zagreba Boris Štromar. Objavljujemo prvih petnaestak minuta tog predavanja u kojem nas kroz svoje video i foto uratke vodi kroz četiri potpune pomrčine Sunca kojima je bio prisutan širom svijeta. Do nas će, naravno, ovoga puta preko etera, doći samo “slušni” dio ovog predavanja.

Novi naslovi u Gradskoj knjižnici su: na dječjem odjelu Ottolina i Purpurni Lisac Chrisa Riddella, knjiga za mlade je Kako je Flegmarin postao kapetan Magdalene Mrčele, na odjelu beletristike Pogledaj što je mačka donijela Ante Tomića, te na stručno-znanstvenom odjelu Polarni san: prva hrvatska ekspedicija na Južni pol Davora Rostuhara.

U Vijestima Krugova saznajemo da je MoMA otvorila izložbu posvećenu arhitekturi Jugoslavije, da su u Tehničkom muzeju Nikola Tesla izloženi uređaji koje je veliki znanstvenik koristio u svojim eksperimentima, da je u blizini Velikih piramida otkrivena grobnica s mumijama, da je preminula Marija Kohn, da se navečer poslije emisije na križevačkom KineDoku “vrti” novi film, te da je u Galeriji K2 još uvijek postavljena izložba Tomislava Buntaka.

Na današnji datum rođeni su Friedrich Krupp, Ivan Padovec, Erle Stanley Gardner i James Cagney, potopljen je brod Carpathia, izveden je prvi radio prijenos nogometne utakmice u Hrvatskoj, Walt Disney otvorio Disneyland u Kaliforniji, Mary Leakey otkrila je dijelove lubanje do tada nepoznate vrste naših predaka, izvršeno je nekoliko nuklearnih pokusa, zbila su se bar dva tsunamija, umrli su Adam Smith, Henri Poincaré, Auguste Rodin, Hermann Bollé i August Cesarec (pogubljen).

U Svemirskom kutku govorimo o nekim obljetnicama i novostima u astronomiji i astronautici, te o položajima i gibanjima vidljivih objekata na našem nebu ovih dana. Pripremamo se za potpunu pomrčinu Mjeseca za deset dana.

U Zanimljivostima ovoga kišnoga ljeta bavimo se proučavanjem duge, a na kraju spominjemo misli Alfreda Hitchcocka čiji je jedan film premijerno izveden na datum ove emisije.

Neki su glazbeni prilozi novi ili su vezani uz teme, događaje i obljetnice koje spominjemo u emisiji, pa slušamo The Beatles, The Spencer Davis Group, Neila Younga, Billie Holiday, Johna Coltranea, Celiju Cruz, Kraftwerk

Emisija Ne dirajte mi krugove broj 1211 emitira se u utorak, 17. srpnja od 17:00 do 18:30 sati na 96,6 MHz, a reprizu emisije možemo slušati u subotu, 21. srpnja od 21 sat, sve na 96,6 MHz (Radio Križevci). Ugodno vam slušanje putem etera ili preko računalne mreže!

Vezano

Komentari su zatvoreni.