Brojni izlagači i posjetitelji na 14. Danu povrća Koprivničko-križevačke županije

Brojni izlagači i posjetitelji okupili su se u subotu, 7. srpnja na koprivničkom Zrinskom trgu kako bi sudjelovali u tradicionalnoj manifestaciji posvećenoj promociji proizvodnje povrća i vrijednosti domaće proizvodnje – 14. Danu povrća Koprivničko-križevačke županije.

Svoje je proizvode na promotivno-prodajnoj izložbi predstavilo 44 izlagača iz cijele Županije, a poljoprivrednici su imali priliku i za edukaciju kroz stručna predavanja te za razmjenu znanja i iskustva. Županija im je osigurala besplatan izlagački prostor te je glavni pokrovitelj i organizator ove manifestacije, a svečano ju je otvorio zamjenik župana Ratimir Ljubić, zahvalivši izlagačima i posjetiteljima na interesu, kao i svima koji su sudjelovali u organizaciji.

U ovih 14 godina kontinuiranog održavanja Dana povrća vidljivi su pomaci u poljoprivrednoj proizvodnji na području Županije, i po broju proizvođača i po obujmu proizvodnje. Čestitam svim proizvođačima trudu i ljubavi koje ulažu svoj posao, a Županija će ih i nadalje nastaviti podržavati kroz poticajne mjere i aktivnosti. Zahvaljujem i Gradu Koprivnici koji nam je domaćin, te Podravki što je prepoznala našu inicijativu za povezivanje s lokalnim poljoprivrednim proizvođačima čije proizvode sve više uključuje u svoje poslovanje. Pozivam posjetitelje da uživaju u zdravom i kvalitetnom povrću te da svojom kupnjom podrže domaću proizvodnju.“, poručio je zamjenik Ljubić.

Predsjednik Organizacijskog odbora Zdravko Matotan kazao je kako ova manifestacija zasigurno pridonosi povećanju povrtlarske proizvodnje, no kako u tom sektoru još postoji dosta izazova i prostora za daljnji napredak.

Dan povrća kao edukativno promotivna manifestacija iz godine u godinu okuplja sve veći broj izlagača i sudionika, što nam je iznimno drago. Osim prodajno-promotivne izložbe, nagrađivanja izlagačkih prostora i obilaska OPG-ova, važan dio su i stručna predavanja kojima nastojimo obraditi  aktualnu tematiku iz područja povrtlarstva, a gdje će eminentni stručnjaci svoja znanja prenijeti proizvođačima, kako bi njihova proizvodnja povrća bila što konkurentnija na otvorenom hrvatskom i europskom tržištu.“, kazao je predsjednik Matotan, također zahvalivši svima suradnji te izlagačima na velikom odazivu.

Okupljenima se obratio i gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić: „Imamo doista vrijedne i marljive ljude koji vole svoju zemlju i dokazali su da znaju na njoj proizvoditi, a na nama svima je da stvaramo uvjete i nove projekte kako bi poljoprivredi dali mjesto koje zaslužuje.“

Uoči otvorenja manifestacija, kulturno-umjetničkim programom kojim su obuhvaćena sva tri županijska grada predstavili su se Folklorni ansambl Koprivnica, KUD „Petar Preradović“ Đurđevac i KUD Križevci.

I ove su godine, prema odluci stručnog žirija u sastavu članova Hrvatske poljoprivredno-šumarske savjetodavne službe i predstavnika medija, izabrana tri najljepše uređena izlagačka prostora za koje su osigurani prigodni poklon paketi, a koje su im uručili zamjenik Ljubić i predsjednik Organizacijskog odbora Matotan. Prvo mjesto dijele Mijo Popović i Stanislav Strunjak, drugo mjesto Blaženka Bušetinčan i Đurđica Radiković, a treći je Željko Kranjčević.

Osim promotivno-prodajne izložbe na kojoj su se mogli vidjeti plodovi rada vrijednih ruku Podravaca i Prigoraca, u prostorima HGK Županijske komore Koprivnica održana su i stručna predavanja, a teme su bile: „Kratki opskrbni lanac Koprivničko-križevačke županije“ koje je prezentirala PORA Razvojna agencija Podravine i Prigorja, „Proizvodnja povrća za preradu“ Podravke d.d., „Najčešća virusna oboljenja paprike u Hrvatskoj“ Hrvatskog centra za poljoprivredu, hranu i selo i „Suvremeni sustavi navodnjavanja i uzgoj hrane u zaštićenim prostorima“ koje je predstavio ND project iz Izraela.

Nakon stručnih predavanja krenulo se u obilazak obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, a ove su godine to bila ona Tome Pajske iz Kloštra Podravskog koji se bavi plasteničkom proizvodnjom te Blaža Pandura iz Kozarevca koji se bavi pokusnom proizvodnjom rajčice za preradu.

Proizvođačima su podijeljene i prigodne zahvalnice, a u katalogu koji je tiskan u okviru 14. Dana povrća predstavljeno je 115 certificiranih županijskih proizvođača povrća. S ciljem njihove dodatne promocije objavljeni su i podaci o vrsti i obujmu njihove proizvodnje te o načinima plasmana.

U organizaciji 14. Dana povrća sudjelovali su Koprivničko-križevačka županija, Grad Koprivnica, Podravka d.d., PORA Razvojna agencija Podravine i Prigorja, Hrvatska poljoprivredno-šumarska savjetodavna služba, Hrvatsko agronomsko društvo, Hrvatska gospodarska komora Županijska komora Koprivnica i županijska Udruga uzgajivača povrća.

Otvorenju manifestacije još su prisustvovali predsjednik Županijske skupštine Željko Pintar, saborski zastupnik Branko Hrg, ujedno i predsjednik saborskog Odbora za poljoprivredu, potpredsjednica Županijske skupštine Verica Rupčić, zamjenica gradonačelnika Koprivnice Melita Samoborec, županijski i gradski pročelnici, ravnatelji i drugi predstavnici ustanova, načelnici općina, predstavnici županijske Obrtničke komore i HGK Županijske komore Koprivnica, proizvođači povrća, predstavnici obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava te brojni posjetitelji.

Vezano

Komentari su zatvoreni.