Gradonačelnici ‘novog kova’: Efikasni i konkretni, podižu standarde i pokreću nove trendove u lokalnoj samoupravi

Foto: Gradonacelnik.hr

PRVA GODINA MANDATA LOKALNIH VLASTI IZABRANIH NA IZBORIMA 2017. Napravili smo ‘inventuru’ prve godine mandata lokalnih vlasti izabranih na izborima 2017. i donosimo naš izbor najboljih gradonačelnika koji su svojim radom, mjerama i rezultatima izazvali najviše pažnje, interesa i pozitivnih reakcija svojih građana te su se istaknuli kao najkonkretniji ili najangažiraniji

Godina dana mandata lokalnih vlasti izabranih na prošlogodišnjim lokalnim izborima je prošla, a gradonačelnici su je obilježili podnoseći Gradskim vijećima izvješća o onome što su radili i napravili u proteklih godinu dana. Kao jedina platforma i medij koji sustavno i kontinuirano, doslovno iz dana u dan, prati rad gradonačelnika u svim hrvatskim gradovima, gradonačelnik.hr napravio je pak svoju analizu i izbor ‘top 10 gradonačelnika.

Za razliku od klasičnih analiza u kojima se držimo isključivo službenih brojki i podataka Ministarstva financija, u ovom izboru nam brojke nisu ključni kriterij, niti ulazimo u usporedbe i vrijednosne sudove o tome koji i čiji projekti su vrijednije, bolji ili građanima korisniji. Naš izbor su gradonačelnici koji su svojim radom, mjerama i rezultatima izazvali najviše pažnje, interesa i pozitivnih reakcija svojih građana, koji su se istaknuli kao najkonkretniji, najangažiraniji ili najnapredniji, te su stoga obilježili prvu godinu mandata.

Mario Rajn prvi omogućio građanima ulaganje u zelenu energiju

Gradonačelnik Križevaca Mario Rajn svoju je prvu godinu mandata definitivno obilježio projektom ‘Križevački sunčani krovovi’ kojim su Križevci postali prvi hrvatski grad čiji su građani, putem crowdfunding kampanje financirali gradnju solarne elektrane. Projekt, kojeg su pokrenuli u suradnji sa Zelenom energetskom zadrugom, nadmašio je sva očekivanja – građani su u samo deset dana prikupili svih 250 tisuća kuna, koliko je potrebno za gradnju elektrane od 30 kW, i koja bi već do rujna trebala biti u funkciji. Riječ je o sistemu mikrozajmova u kojem su građani mogli uložiti od 1.000 do maksimalno 10.000 kuna, uz kamatu od čak 4,5 posto, a investitori u prvu ovakvu elektranu u Hrvatskoj – jer za očekivati je da se ovaj projekt proširi i na ostale gradove, je pedesetak građana Križevaca te nekoliko udruga i poduzeća. Osim što je riječ o izuzetno pozitivnoj priči, ovo je projekt od opće društvene koristi i šalje jako važnu poruku – da već danas gradovi mogu kao zajednica odlučiti da se razvijaju na održiv način i, uzevši energiju u svoje ruke, odabrati jeftiniju, čišću i pametniju budućnost.

‘Smjer Križevaca je prema energetskoj samoodrživosti, obnovljivim izvorima energije i uključivanju građana u razvoj grada. Ovo je bio prvi korak i sada nastavljamo dalje’, poručuje, pak, Mario Rajn koji je već započeo još jedan inovativan i zanimljiv projekt – u suradnji s INA-om i Visokim gospodarskim učilištem kreću u istraživanje geotermalnih potencijala na križevačkom području kako bi utvrdili ima li ga dovoljno za energetske, ali i lječilišne svrhe.

Od samog starta mandata Rajn je krenuo proaktivno u podizanje efikasnosti gradske uprave i dostupnosti građanima. Pa su se, tako, već u kolovozu elektronički povezali sa Poreznom upravom i tako građane oslobodili odlazaka po papirnate potvrde o prihodima koje su im potrebne za ostvarivanje raznih prava te produžili rad gradske uprave. Pokrenuli su istraživanje o kvaliteti života i potrebama mladih u Križevcima te se zainteresirali za preuzimanje super uspješnog, prvog takvog u Hrvatskoj, tax free modela od Grada Bjelovara, u vezi čega se Rajn sastao sa Dariom Hrebakom i najavio daljnju suradnju i razgovore. Pokrenut je i proces digitalizacije gradske uprave koji bi trebao biti dovršen u idućoj godini, a Grad Križevci postat će tako jedan od prvih potpuno digitaliziranih gradova u zemlji.

Građani su uključeni u kreiranje proračuna, gradonačelnik intenzivirao susrete sa lokalnim poduzetnicima i obrtnicima, a Grad Križevci postao i prvi grad koji svojim poljoprivrednicima subvencionira kamatu za proljetnu sjetvu.

Uz niz projekata energetske obnove kojima će se podići kvaliteta i energetska efikasnost vrtića i škola, kao kruna prve godišnjice mandata definitivno dolazi odluka gradonačelnika po kojoj će Grad Križevci od ove jeseni, odnosno iduće školske godine, svim osnovnoškolcima osigurati besplatne udžbenike.

Više o rezultatima ostalih gradonačelnika pročitajte u analizi portala Gradonačelnik.hr.

Vezano
1 komentar
  1. kaja piše:

    Lijepo je sve ovo čitati i doslovno užžživati!
    Drago mi je da se vidi izlaz iz ovog sve općeg “crnila-depresije”. Mislim, da i nije sve tako crno, nego mediji svih vrsta, stalno ponavljaju jednu te istu matru “što gore to bolje”.
    Konačno da su do izražaja došli ljudi (bez podobnosti), sa novim svejžim idejama i SVIMA nama pokazali da znaju i da se može i drugačije.
    Nadam se da će i naše društvo “sazreti” za neku TREĆU opciju, jer ovo što gledamo skoro tri desetljeća ne vodi ama baš nikamo, nego u jalovo politiziranje, floskule i izvlačenja i glabanja tema iz prošlosti, koja je i onako prošla, “ma kakva god bila”!
    Svim “top deset Gradonačalnika” i svima koji predano i odgovorno rade svoj posao: želim puno uspjeha, a našem križevačkom pogotovo, jer se to tiče i mene i mojih sugrađana.
    SVIMA SRETNO!

Komentari su zatvoreni.