Pakao u Križevcima: ‘Zanemarila je bebu, pronašli smo je pothlađenu i s pelenama punim fekalija’

STRAVIČNO ISKUSTVO Mlada majka iz okolice Križevaca dobila je deset mjeseci uvjetnog zatvora jer je sustavno zanemarivala svoju petomjesečnu bebu

Mlada majka iz okolice Križevaca dobila je deset mjeseci uvjetnog zatvora jer je sustavno zanemarivala svoju petomjesečnu bebu, piše Podravski.hr. 

Općinski sud u Koprivnici osudio je 28-godišnju Jelicu jer se nije brinula o djetetovim redovnim prehrambenim i higijenskim potrebama, odjeći, emocionalnoj i zdravstvenoj zaštiti. Petomjesečna beba bila je u neadekvatnoj odjeći i pelenama prepunjenim urinom i fekalijama, prljave odjeće i tijela te glave obložene tjemenicama, a hranila ju je samo mlijekom i Čokolinom.

Sutkinja je također dodala kako je majka ostavila bebu u ležećem položaju ne razvijajući joj motoričke funkcije te da je više dana ostavljala bebu kod drugih osoba iako je bila svjesna da takvim ponašanjem ugrožava psihofizičko stanje svojeg djeteta.

Zaključak suda je da je Jelica kao roditelj grubo zanemarila svoju dužnost zbrinjavanja djeteta, čime je počinila kazneno djelo protiv braka, obitelji i mladeži – zapuštanje i zlostavljanje djeteta ili maloljetne osobe.

Jedna od svjedoka bila je i patronažna sestra iz koprivničke Opće bolnice koja je bila u nadzoru rođene bebe i uvjeta u kojima živi.

“Kad sam te zime došla u kuću u kojoj je Jelica živjela s mužem i djecom, zatekla sam petomjesečnu bebu, ostavljenu samu, zatvorenu u kuću, a tamo nigdje nikoga. Pothlađena, usnice plave, ruke ljubičaste, bila je u neadekvatnu odjeću obučena, u pelenama prepunim urina i fekalija, prljave odjeće. Ma strašno… Dijete je bilo dehidrirano, pothlađeno, puno tjemenica na glavi, bila je zamotana u neku dekicu na sredini starog kreveta, a unutra u kući nije bilo grijanja. Majke nigdje, a otac se klatio po selu negdje pijan”, objasnila je patronažna sestra što je vidjela u kući.

Neodgovornoj majici sudilo se u odsutnosti zato što je u međuvremenu pobjegla u Bosnu. Na traženje koprivničkog suda, dala je iskaz za vrijeme istrage policiji u BiH. Izjavila je kako je u okolici Križevaca živjela sa suprugom Damirom s kojim ima petero djece. Ona nije mogla naći posao, a suprug je dao otkaz. Dodaje da je on stalno pio te bi ju tukao i vrijeđao po nacionalnoj osnovi. Istaknula je da djecu nije zapuštala nego da ih je odveo Centar za socijalnu skrb.

“Kad su došli iz centra, ja nisam bila kod kuće pa nisam ni znala da su mi uzeli djecu. Kad sam se vratila kući, moje djece više nije bilo, a bogme ni moga muža. Onda sam otišla u Bosnu”, rekla je bosanskoj policiji.

Jelica je osuđena na deset mjeseci zatvora i uvjetno na godinu dana. Još uvijek je u Bosni i izgleda da se ne misli vraćati z Hrvatsku. A, kako navodi Podravski.hr, za svoje petero djece više ni ne pita.(Vijesti.hr)

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.