Jučer obavljena uspješna potraga HGSS Stanice Koprivnica, sudjelovali i križevački spašavatelji

Nakon dojave u kasnim večernjim satima o nestanku osobe koja se 2. srpnja 2018. uputila u sakupljanje gljiva, ekipa Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) Stanice Koprivnica odmah se uputila na teren te započela s potragom na šumskom području Lepavine koja je trajala cijelu noć i jutro. Dobrom organizacijom potrage i suradnjom s djelatnicima MUP-a i Hrvatskih šuma akcija je uspješno završena pronalaskom nestalog koji je predan u ruke Hitne medicinske službe.

Jedan od sudionika potrage bio je i mladi Križevčanin Dean Zemun, koji se pridružio HGSS-u zajedno s Marijom Polimac i Alenom Fagnjenom prije tek nekoliko mjeseci:
– Stanica Koprivnica je tražila novi kadar u Križevcima, a prednost su imali članovi planinarskog društva i planinari, objašnjava nam Zemun, ističući da, iako je sjedište njihove stanice u Koprivnici, djeluju na području cijele Koprivničko-križevačke županije.

Njih troje su prvi Križevčani u HGSS-u, primljeni nakon uspješno savladanog tečaja prve pomoći za gorske spašavatelje, koji se održao na Platku drugom polovicom travnja. Tečaj se sastojao od praktičnog i teoretskog te ispitnog dijela na samom kraju, koji je provela Medicinska komisija HGSS-a. Stečeno znanje ključno je, uz sinergiju resursa i timski rad, za uspješnu potragu i spašavanje ljudi, naglašavaju u HGSS-u.

Angažman Križevčana u HGSS-u pohvalio je i poznati koprivnički volonter i kriminalist Dražen Magdić – Draž, koji je bio posebno ponosan da je među njima i jedna žena:
– Znam da je to tek početak ulaska članova Planinarskog društva Kalnik Križevci u redove HGSS-a. Svo troje su ponos HGSS-a i PD Kalnik i moj osobni ponos jer smo postali “braća po štriku”, pohvalio je prigorske HGSS-ovce njihov podravski kolega.

Spomenimo još da je krajem lipnja Koprivničko-križevačka županija potpisala sporazum o o financiranju redovne djelatnosti s HGSS Stanicom Koprivnica, koja je osnovana 2016. godine i trenutno broji 19 članova i 4 suradnika koji čekaju na status članstva. HGSS se, uz vatrogasce, smatra glavnom operativnom snagom županijskog Stožera civilne zaštite, a glavne su im prednosti njihova organiziranost i opremljenost.(kž.info)

O Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja

Hrvatska gorska služba spašavanja (HGSS) je nacionalna, dobrovoljna, stručna, humanitarna i nestranačka udruga javnog značaja čiji su osnovni ciljevi sprječavanje nesreća, spašavanje i pružanje prve medicinske pomoći u planini i na drugim nepristupačnim područjima i u izvanrednim okolnostima kod kojih pri spašavanju i pružanju pomoći treba primijeniti posebno stručno znanje i upotrijebiti tehničku opremu za spašavanje u planinama u svrhu očuvanja ljudskog života, zdravlja i imovine.

HGSS je neprofitna udruga koja obavlja djelatnost od interesa za Republiku Hrvatsku. Okuplja gorske spašavatelje organizirane u 25 stanica HGSS-a koje pokrivaju cijelo područje Republike Hrvatske. U svom djelovanju surađuje s tijelima državne uprave i tijelima jedinica lokalne i područne/regionalne samouprave, ustanovama, Oružanim snagama Republike Hrvatske, zdravstvenim ustanovama, i ustanovama socijalne skrbi, Hrvatskim planinarskim savezom i drugim pravnim i fizičkim osobama u području kulture, fizičke kulture i sporta, turizma, zaštite prirode i okoliša, prometa. Također usko surađuje i s javnim ustanovama i nadležnim tijelima za zaštitu prirode u području zaštite i očuvanja planinske prirode i zaštite okoliša.

Područja rada Gorske službe spašavanja često su i urbane sredine te druga neplaninska područja. To su akcije na visokim objektima, tunelima i cijevima, u prometnim nesrećama i na moru, te kod niza ekstremnih sportova (parajedrenje, brdski biciklizam, rafting i sl.). Osim spašavanja i pružanje prve pomoći unesrećenima na nepristupačnim područjima, veliku pažnju HGSS posvećuje edukaciji i prevenciji, odnosno sprečavanju i izbjegavanju nesreća na nepristupačnim terenima, posebice planinarskih nesreća. Tako gorski spašavatelji osiguravaju sva značajnija skijališta u Hrvatskoj: Sljeme, Platak, Bjelolasicu te penjalište u Nacionalnom parku Paklenica, osim toga skrbi za sigurnost na raznim događanjima iz domene ekstremnih sportova poput utrka brdskih bicikala, natjecanja u sportskom penjanju i ostalom.

Vezano

Komentari su zatvoreni.