U Križevcima obilježeno deset godina Sporazuma gradonačelnika

IMG 8839

Oko tridesetak gradonačelnika i načelnika diljem Hrvatske, koji su potpisnici Sporazuma gradonačelnika – stvaranje održivih zajednica, okupilo se jučer u Razvojnom centru i tehnološkom parku Križevci na desetoj obljetnici Sporazuma. Okupljene je kao domaćin pozdravio gradonačelnik Mario Rajn istaknuvši kako su se Križevci uključili u ovu akciju 2011. godine te kako je cilj do 2020. godine smanjiti emisiju CO2 kroz određene mjere:

„Energetska učinkovitost javnih zgrada, potom ono što posebno ističemo za naredno razdoblje na primjeru Grada Bjelovara je korištenje geotermalnog potencijala, a danas ćemo predstaviti i projekt upravo u ovoj zgradi na kojoj ćemo ove godine raditi fotonaponsku elektranu na što smo jako ponosni u smislu da će to biti jedan pilot program kod kojeg se nadamo da ćemo ga projektirati i na drugim zgradama u gradu, ali isto tako da će drugi gradovi slijediti naš primjer.“

Ispred Udruge gradova obratio se gradonačelnik Grada Ludbrega Dubravko Bilić dok se ispred Udruge općina obratio načelnik Općine Kalnik Mladen Kešer.

Konferenciju je organizirala Zelena energetska zadruga čiji je upravitelj Zoran Kordić naglasio kako je cilj Zadruge otkriti na koji način može pomoći gradovima i općinama u provedbi Akcijskog plana smanjenja emisije CO2.
Jedan od suorganizatora ove konferencije bilo je i europsko udruženje Energy Cities čija je direktorica Claire Roumet održala predavanje „Lokalne vlasti u energetskoj tranziciji u EU: Što možemo naučiti iz primjera u EU?“.

Nakon uvodnih riječi, gradonačelnik Mario Rajn, gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak, upravitelj Zelene energetske zadruge Zoran Kordić te direktorica Claire Roumet zasadili su drvo javora ispred Razvojnog centra i tehnološkog parka Križevci te simbolično pokazali da se i ovakvim malim gestama može učiniti nešto za okoliš.

Tom se prilikom gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak osvrnuo na usku suradnju Križevaca i Bjelovara: „Naši gradovi imaju puno dodirnih točaka, orijentirani smo prema budućnosti, a ne prema prošlosti, prema nekim projektima koju su vezani uz EU fondove, ali i prema projektima koji nose oznake smart cities technologies.“
Ujedno je predstavio i projekt gradnje geotermalne elektrane u Velikoj Cigleni koja će biti jedna od najvećih u Europi te ostvariti polovicu potreba Grada Bjelovara za električnom energijom.

U sklopu konferencije održana je i panel diskusija „Inovacijama do održivih zajednica“ u kojoj je u ime Grada Križevaca sudjelovao zamjenik gradonačelnika Danijel Šaško.

Vezano

Komentari su zatvoreni.