Održana spomen-svečanost 50. godišnjice smrti Stjepana Kranjčića i otvorena Kranjčiću posvećena godina

001Misa

Svečanim misnim slavljem koje je u križevačkoj crkvi sv. Ane, uz koncelebraciju šesnaestorice svećenika, predslavio bjelovarsko-križevački biskup mons. Vjekoslav Huzjak te predstavljanjem monografije „Zvijezda sjajna“ o 10-godišnjem djelovanju Udruge „Dr. Stjepan Kranjčić“ autorice Tanje Baran, u Križevcima je u utorak 10. travnja 2018. održana spomen-svečanost 50. godišnjice smrti križevačkoga župnika na glasu svetosti Stjepana Kranjčića. Tom je prilikom biskup Huzjak otvorio Godinu Stjepana Kranjčića koja će trajati do 10. travnja 2019.

Mjesni je biskup u propovijedi govorio o Kranjčiću kao o osobi koja je prihvatila svećenički poziv kako bi služila Crkvi i narodu. Podsjetio je da je Kranjčića 1943. zaredio nadbiskup Alojzije Stepinac, da je Kranjčić bio iznimno povezan sa Stepincem pa da je zbog ustrajnosti na Stepinčevoj liniji i bio potjeran iz Zagreba. „No, svećenika se ne može sasvim maknuti, on negdje mora biti pa se tako i Stjepan Kranjčić našao u Križevcima te se maksimalno posvetio pastoralu, djeci, mladima, starima, vodio je brigu o sakramentima, o materijalnim stvarima“, istaknuo je biskup i rekao da je Kranjčić svakodnevno živio po Kristovu primjeru i da je svoje vjernike neumorno zvao na takav život. „Udruga za promicanje znamenitih Križevčana ‘Dr. Stjepan Kranjčić’, koja deset godina djeluje pod Kranjčićevim imenom, po njegovu je primjeru sve ove godine davala lijepe doprinose u crkvenom životu, u svijetu kulture i društva, članovi te udruge kroz svoje programe nastoje svjedočiti vrijednosti kojima treba učiti djecu, mlade, sve naraštaje“, naglasio je biskup Huzjak.

Na kraju mise biskup je u povodu ovogodišnjih jubileja, 100. obljetnice Kranjčićeva rođenja i 50. godišnjice smrti, otvorio Godinu Stjepana Kranjčića za Križevce i križevački kraj te je potaknuo na molitvu za otvorenje procesa za proglašenje Kranjčića blaženim. „Molimo da nam Bog dade znak da spoznamo jesmo li bili preuzetni kada smo mislili da bi Kranjčića trebalo proglasiti blaženim ili smo pak u cijelom procesu prespori“, zaključio je biskup Huzjak.
Na kraju mise zahvalne je pozdrave uputio domaćin župnik župe sv. Ane Stjepan Soviček, a glazbeni je obol misnoj svečanosti dao zbor župe sv. Ane.

Nakon toga je predstavljena monografija „Zvijezda sjajna“ Tanje Baran, predsjednice Udruge za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“. O knjizi su govorili v. d. direktora i glavni urednik Glasa Koncila mons. Ivan Miklenić, književni povjesničar Vladimir Lončarević i provincijal Hrvatske kapucinske provincije fra Jure Šarčević. Glazbeno su svečanost predstavljanja pjesmama o Stjepanu Kranjčiću svojim pjevom obogatile članice VS „Allegro“ te kantautorica popularne duhovne glazbe i nekadašnja Kranjčićeva vjeroučenica Daniela Sisgoreo Morsan.

Opsežna monografija donosi prikaz nastanka i prvih dana Udruge, zatim se prati Godina Stjepana Kranjčića koja je uz 90 godina smrti i 40 godina Kranjčićeva rođenja trajala od 10. travnja 2008. do 10. travnja 2009., u knjizi se prate i ostale plodonosne godine s naglaskom na proslave spomendana Stjepana Kranjčića, svetkovine sv. Marka Križevčanina i ostalih znamenitih križevačkih ljudi. Zasebna su poglavlja posvećena manifestacijama iz kršćanske kulture na nacionalnoj razini, a koje organizira Udruga poput Dana hrvatskih svetaca i blaženika, Susreta hrvatskoga duhovnoga književnoga stvaralaštva „Stjepan Kranjčić“ („Književni Kranjčić“) i Susreta hrvatskoga dječjega duhovnoga stvaralaštva „Stjepan Kranjčić“ („Dječji Kranjčić“) te bijenalnoga znanstvenog skupa „Hrvatska književnost kršćanskoga nadahnuća“.

Pri kraju spomenice dan je kraći prikaz djelovanja molitvene zajednice „Stjepan Kranjčić“ koja djeluje kao molitvena zajednica križevačkih župa, a koja je nastala na inicijativu članova Udruge. Predgovor su monografiji napisali predsjednik HBK mons. Želimir Puljić, biskup Vjekoslav Huzjak, mons. Ivan Miklenić te križevački gradonačelnik Mario Rajn. Spomenica završava popisom izdanja i naslovnicama izdanja Udruge, izborom napisa o Udruzi iz tiska te rubrikom „Rekli su o Udruzi“ u kojoj je 31 osoba iz crkvenoga i kulturnoga života, koja je surađivala u programima Udruge, napisala svoje mišljenje o doprinosu Udruge Crkvi u Hrvatskoj, društvu i kulturi. Monografija, ispisana na oko 430 stranica A4 formata te uz više od 1500 fotografija, jest prikaz bogatoga 10-godišnjeg rada Udruge, ali je i svojevrsna kronika crkvenoga života u Hrvatskoj te križevačka crkvena i društvena kronika. Ona svjedoči o tome kako vjernici laici organizirani u civilnu udrugu, uz puno entuzijazma i dobre volje, te u suradnji sa službenim crkvenim i civilnim vlastima, mogu davati iznimne doprinose u promicanju kršćanskih vrijednosti i općega dobra.
Misi i predstavljanju monografije prethodio je molitveni, književni i glazbeni program Stjepanu Kranjčiću u čast koji su u župnoj crkvi sv. Ane izvele članice Udruge.

Prije toga je održana svečanost polaganja vijenaca na Kranjčićevu grobu na križevačkom Gradskom groblju. Obred je predvodio župnik Soviček, članice Udruge interpretirale su Kranjčićevu poeziju, a izmoljena je i molitva za otvorenje procesa za proglašenje blaženim Stjepana Kranjčića koja je objavljena na prigodnoj spomen-sličici.
Ove 2018. godine slavit će se i 100. godišnjica Kranjčićeva rođenja 5. prosinca u njegovu rodnom Petrijancu kraj Varaždina te dan poslije u Križevcima. U ovoj godini jubileja Udruga će od 24. do 27. svibnja organizirati i 10. Dane hrvatskih svetaca i blaženika te 1. prosinca 10. Susret hrvatskoga duhovnoga književnoga stvaralaštva „Stjepan Kranjčić“.

Vezano

Komentari su zatvoreni.