Križevački gimnazijalci provodili kemijske pokuse na ‘Ruđeru’

Učenici Gimnazije Ivana Zakmardija Dijankovečkoga iz Križevaca u ponedjeljak su na Institutu Ruđer Bošković u Zagrebu otvorili program popularizacije znanosti Chemgeneration, koji u partnerstvu provode njemačka kemijska korporacija BASF i Institut. Ovaj interaktivni program, koji se održava u 11 zemalja središnje Europe, namijenjen je učenicima u dobi od 14 do 18 godina i odvija se kroz 20 radionica, a čast da budu akteri prve radionice pripala je križevačkim gimnazijalcima.
U okviru programa sudjeluje 12 kemičara s “Ruđera”, a na radionicama su učenici izveli četiri jednostavne vježbe iz kemije, kojima je zajedničko bavljenje temom održivog razvoja, s naglaskom na recikliranje vode, papira, plastike i metala, s ciljem da postanu svjesni kako se treba brinuti da se zagađenje, koje dolazi s razvojem, svede na najmanju moguću mjeru. Poruka radionica je da se potrošeni materijali trebaju upotrijebiti kao polazne sirovine za nove proizvode.
Sudjelovanjem u programu gimnazijalci su uz pomoć znanstvenika shvatili važnost prirodnih znanosti za održivu budućnost, a znanstvenici su im, kroz svoj rad na popularizaciji znanosti prenijeli dio znanja i ljubav za znanost.

Vezano

Komentari su zatvoreni.