Josip Martinčić ponovno na Culture Shock Festivalu – predstava u ponedjeljak

Doživite monologe iz širokog opusa trojice velikana drame s kraja 19. stoljeća, uz dolazak naturalizma i realizma u kazalište te stvaranje modernoga kazališta kakvog danas znamo. Ovaj mladi Križevčanin, koji je pri završetku studija engleske književnost i drame te kazališnih studija na Royal Holloway, University of London, pripremio je predavanje povijesnoga pregleda te izvedbu nekoliko monologa, s nadom da će nadahnuti i druge da kritički čitaju i analiziraju književnost.

Ibsen, Wilde i Čehov pišu o ljudima. Pišu o vezama, o obmanama, o bojaznima društva i apsurdnosti normi i očekivanja. Na nama je da poslušamo njihove misli i zapitamo se postoji li promjena u današnjem društvu. Jesmo li mi još uvijek slijepi vidjeti istinu? Mogu li se misli likova u ovim dramama preslikati i u današnje društvo? Aktivno čitajući i prepoznavajući književnost, kazalište i umjetnost općenito kao dijalog između nas i određenog djela, stvaramo mogućnost za promjene, a na nama je hoće li te mogućnosti postati stvarnost.

Josip Martinčić trenutno završava diplomski studij engleske književnosti i drame te kazališnih studija na Royal Holloway, University of London. Fokusiran je na kazalište s kraja devetnaestoga stoljeća, a posebno na kazališnu kritiku. U rujnu na Exeter University, jednom od svjetski najprestižnijih fakulteta za dramu i kazališne studije, započinje dvogodišnji magisterij kroz istraživanje identiteta i utjecaja kazališnih kritičara viktorijanskoga razdoblja.

Martinčić je urednik rubrike o umjetnosti studentskoga časopisa The Orbital, gdje vodi tim novinara i pisaca. Piše mjesečnu preporuku za knjigu u suradnji s portalom krizevci.info i Gradskom knjižnicom ‘Franjo Marković’ Križevci. U slobodno vrijeme glumi, pjeva u operetama i piše kazališne kritike. Predstava naslovljena “Ibsen, Wilde, Čehov – monolozi s kraja 19. stoljeća” održat će se u ponedjeljak, 9. travnja u križevačkom Klubu kulture u 20 sati, a ulaznice po 20 kuna mogu će nabaviti u Art Rock Caffeu i online putem sustava Entrio.hr.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.