Ovog četvrtka Hrvoje Klasić o 50 godina od ‘prijelomne’ 1968.


Ove godine navršava se pola stoljeća od 1968., godine koju je obilježilo revolucionarno društveno političko i društveno raspoloženje u SAD-u i Europi.
Bila je to godina demonstracija, protesta i pobuna – protiv rata u Vijetnamu i protiv rasizma, za građanska prava i pravednije društvo, godina u kojoj je u ubijen Martin Luther King, ali i godina Praškog proljeća u Čehoslovačkoj, novih koraka u osvajanju svemira, te godina koja je donijela promjene što su poljuljale tradicionalne vrijednosti i zauvijek promijenile društvo. Zbivanja u svijetu “dopuhala” su i do tadašnje zajedničke države na ovim prostorima, Jugoslavije.
O tome je napisana i knjiga, “Jugoslavija i svijet 1968.”, autora povjesničara Hrvoja Klasića, u kojoj se problematizira situacija u tadašnjoj državi tijekom jedne od najburnijih godina druge polovice 20. stoljeća. Na jednoj razini, obrađuju se promjene u zemlji, najvećim dijelom uvjetovane započetom privrednom reformom (1965.). Na drugoj razini promatra se položaj Jugoslavije 1968. u europskom i svjetskom kontekstu, njezin odnos prema Pokretu nesvrstanih, Varšavskom bloku i Zapadu.
O svemu tome će biti riječi i ovoga četvrtka u Križevcima, na predavanju “Pola stoljeća od zbivanja 1968“, koje se održava u okviru 14. festivala Culture Shock. Predavač je Hrvoje Klasić, profesor na Odsjeku za povijest zagrebačkoga Filozofskog fakulteta, a termin i mjesto predavanja su 20 h, Klub kulture.

Vezano

Komentari su zatvoreni.