Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1195

Otac i sin Matišić na Križevačkom jazz festivalu 22. veljače (foto Zdenko Balog, preuzeto s Facebook stranice festivala)
Otac i sin Matišić na Križevačkom jazz festivalu 22. veljače (foto Zdenko Balog, preuzeto s Facebook stranice festivala)

 

U Klubu kulture u Križevcima u okviru 1. Križevačkog jazz festivala 22. veljače nastupili su Šimun i Mate Matišić na vibrafonu i gitari. Objavljujemo prvu polovinu ekskluzivnog razgovora s Matom Matišićem nakon tog koncerta, sa zanimljivim (i “egzotičnim”) glazbenim ilustracijama vezanim uz detalje spominjane u razgovoru.

Novi naslovi u Gradskoj knjižnici su: na dječjem odjelu Dan kada sam se pretvorio u pticu Ingrid Chabbet i Raúla Nieta Guridija, knjiga za mlade je Donesite mi glavu Ivy Pocket Caleba Krispa, na odjelu beletristike Zeleni šator Ljudmile Ulicke te na stručno-znanstvenom odjelu Istine i laži o ljubavi Brune Šimleše. Govorimo i o aktivnostima knjižnice povodom Svjetskog dana pripovijedanja.

U Vijestima Krugova saznat ćemo da je otvoren stalni postav Memorijalnog stana Marije Jurić Zagorke u Zagrebu, da će Zavod HAZU u Križevcima organizirati predavanje o vodama u svijetu i Hrvatskoj s posebnim osvrtom na agrosustav, da je pokrenut prvi hrvatski dokumentarni kanal, da se organizira nova redovna izložba Križevci okom kamere, pa je raspisan natječaj za sudionike, da je u jednom autobusu pronađena ukradena Degasova slika vrijedna 800 tisuća eura, da je predstavljena umjetna koža sa zaslonom… Izlažemo program prvog tjedna 14. Culture Shock Festivala.

Na današnji datum rođeni su Michelangelo Buonarroti, Gabriel García Márquez, Cyrano de Bergerac, Joseph von Fraunhofer i Andrzej Wajda, Magellan i njegova posada postali su prvi Europljani koji su stigli do Guama u Marijanskim otocima, meksičke snage zauzele su Alamo. Bayer je registrirao aspirin kao zaštitni znak, počeo je “harati” računalni virus Michelangelo, umrli su Pearl S. Buck, Gotlieb Wilhelm Deimler i Ante Perković.

U Svemirskom kutku govorimo o nekim obljetnicama i novostima u astronomiji i astronautici, te o položajima i gibanjima vidljivih objekata na našem nebu ovih dana.

U Zanimljivostima saznajemo kada je počelo zanimanje znanstvenika za snježne pahuljice, a na kraju spominjemo neke izjave poljskog pjesnika Stanisława Jerzyja Leca koji je rođen na datum ove emisije.

Neki su glazbeni prilozi novi ili su vezani uz teme, događaje i obljetnice koje spominjemo u emisiji, pa slušamo Šimuna i Matu Matišića, Davida Gilmoura, Wesa Montgomeryja, grupe The Blasters, Opeth i Deep Steady, glazbu Rimskog Korsakova, Giuseppea Verdija, Zoltana Kodalyja, Johna Philipa Souse…

Emisija Ne dirajte mi krugove broj 1195 emitira se u utorak, 6. ožujka od 17:00 do 18:30 sati na 96,6 MHz, a reprizu emisije možemo slušati u subotu, 10. ožujka od 21 sat, sve na 96,6 MHz (Radio Križevci). Ugodno vam slušanje putem etera ili preko računalne mreže!

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.