Jedanaest sommeliera osposobljenih uz podršku Županije

Foto: kckzz.hr

U sklopu Javnog natječaja za financiranje projekata i programa udruga za djelatnosti gospodarstvo, poljoprivreda i ruralni razvoj, Koprivničko-križevačka županija sufinancirala je sommelierske tečajeve prve razine, a župan Darko Koren i član Izvršnog odbora Hrvatskog sommelier kluba Mario Meštrović u srijedu, 27. prosinca 2017. godine uručili su potvrde o uspješno završenoj obuci.

Organizator edukacija bio je Klaster vinara Đurđevac, čijih je svih 11 prijavljenih članova položilo tečaj, a na samom početku svečanog programa dodjela potvrda obratio se župan kazavši:

Ovaj uspjeh doprinos je našoj težnji za podizanjem standarda vinarstva i vinogradarstva, a ta grana gospodarstva u posljednje vrijeme zauzima sve važnije mjesto u cjelokupnoj gospodarskoj slici. Napravljen je značajan iskorak, što je pohvalno za sve uključene, a kao predstavnici regionalne zajednice aktivno smo se angažirali po pitanju osiguravanja boljih uvjeta za proizvodnju vrhunskih vina, s time da je zamjenik Sobota bio i predsjednik naše Zajednice udruga. Sve što smo uložili bilo je opravdano, investicije su se vratile najbrže od svih ostalih, a rezultati marljivih ruku naših ljudi služe na ponos svima. Ove potvrde, kao i svi daljnji koraci, nadogradnja su tih napora, a ovim putem želim zahvaliti svima koji su doprinijeli razvoju vinarstva i vinogradarstva Županije te vam želim mnogo uspjeha i u 2018. godini.“

Zamjenik Sobota u svom je obraćanju i čestitkama okupljenima kazao kako ga posebno veseli iskorak vinara po pitanju promocije i etiketiranja, napomenuvši: „Svi koji su probali vina Podravine i Prigorja iznimno su zadovoljni, a osim u Županiji, prepoznatljivi smo i van granica Lijepe naše. Preostaje nam još poraditi na marketingu, u čemu pohvaljujem napredak naših vinara, kako bi etiketa pratila razinu kvalitete vina. Vjerujem kako je podrška koju Županija pruža u smislu sufinanciranja etiketa i edukacija značajna,  a spomenimo i kako pomažemo pri kupnji trsova i sadnji vinograda, kao prva i među rijetkim županijama. Posebno pohvaljujem što sve više ugostiteljskih objekata u svoju ponudu uključuje domaća vina, što dokazuje da su kvalitetna i tražena na tržištu.“

Izrazivši zadovoljstvo što je Županija prepoznala važnost ove inicijative, Mario Meštrović je kazao kako je tečaj proveden po uzoru na razvijene europske regije dodavši: „Na području Županije vidim potencijal koji je vrlo dobro iskorišten, a vaša su vina svježa, lagana i pitka što je sjajan turistički proizvod. Pohvaljujem interes vinara za edukaciju, čija je svrha bila da steknu stručna znanja koja će im omogućiti da prilikom prezentacije svojih vina ostave upečatljiv dojam i dobiju povjerenje kupaca. Još jednom čestitam svima koji su položili te smatram kako je ovo pravi put za napredak.

Predsjednik Klastera vinara Đurđevac Marijan Matočec također je zahvalio Županiji na podršci projektu te čestitao dobitnicima potvrda, zaželjevši uspješnu vinogradarsku godinu, dok je predsjednik Zajednice udruge vinara, vinogradara i voćara Koprivničko-križevačke županije, Goran Kostanjevec uputio pohvale na odličnoj suradnji i još jednoj kvalitetnoj inicijativi.

Pohvalama se pridružio i direktor Turističke zajednice Koprivničko-križevačke županije Zdravko Mihevc, koja dugi niz godina sudjeluje u brendiranju vina ovog kraja kao turističkog proizvoda, osvrnuvši se na projekt Okusi Podravine i Okusi Prigorja, kojim će se dodijeliti standardi za još pet novih ugostiteljskih objekata. Objekti koji prime tu oznaku, u svojoj će ponudi sadržavati autohtonu hranu i pića Podravine i Prigorja, što će osigurati plasman vina na tržište. Direktor Mihevc još je dodao kako je enogastronomija važan faktor u turizmu koji privlači sve više posjetitelja te je Županiji i vinarima zahvalio na uspješno realiziranim projektima.

Svečanoj dodjeli potvrda još su prisustvovali zamjenik župana Ratimir Ljubić, pročelnica Službe ureda župana Melita Ivančić, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, komunalne djelatnosti i poljoprivredu Marijan Štimac te viši savjetnik specijalist za poljoprivredu, ruralni razvoj i turizam Denis Maksić.

Vezano

Komentari su zatvoreni.