Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1183

Multimedijska dvorana Gradske knjižnice bila je premala 1. prosinca na tribini o stvaranju i razvoju svemira (foto M.Vujić)
Multimedijska dvorana Gradske knjižnice bila je premala 1. prosinca na tribini o stvaranju i razvoju svemira (foto M.Vujić)

Na početku emisije slušamo trećih dvadesetak minuta snimke tribine Stoljeće od Crvenog oktobra, koju je prof. dr. sc. Tvrtko Jakovina održao u Klubu kulture 30. ožujka ove godine u okviru Culture Shock festivala a povodom stote obljetnice Oktobarske revolucije, što je po mnogim povjesničarima bio najutjecajniji događaj u svijetu prošloga stoljeća.

Novi naslovi u Gradskoj knjižnici su Sarajevski atentat Leona Joba, djelo pisano na zabavan i humorističan način (!), Drugo stanje Bridget Jones autorice Helen Fielding i triler Salon za plakanje Pavla Pavličića.

U Vijestima Krugova govorimo o Olivieru Toscaniju, o prvoj inkluzivno-umjetničkoj galeriji u Europi, otvorenoj u Zagrebu, o programu Sjedinjene Države Levanta, te najavljujemo znanstvenu tribinu 6. prosinca u organizaciji križevačkog Zavoda HAZU povodom Svjetskog dana tla 5. prosinca.

Na današnji datum rođeni su Arnold Sommerfeld, Werner Heisenberg, Sheldon Lee Glashow, Fritz Lang i José Carreras, pale su Prosinačke žrtve, održana je premijera filma Oklopnjača Potemkin Sergeja Eisensteina, završila je prohibicija u SAD-u, umrli su Nelson Mandela, Alexandre Dumas (otac) i Claude Monet.

U Svemirskom kutku spominjemo astronomske i astronautičke događaje iz prošlosti i sadašnjosti, čut ćemo da je Europska svemirska agencija nagradila jednog našeg astrofizičara, spominjemo još neke pojedinosti o asteroidu iz dalekog svemira koji je nedavno prohujao pored Zemlje, još jednu nezgodu ruske astronautike, sjećamo se astronomskih večeri u Koprivnici i u Križevcima prošli tjedan, te informiramo o položajima i gibanjima prirodnih i umjetnih objekata na našem nebu ovih dana.

Zanimljivosti se bave procjenom kakva nam se zima sprema, a opraštamo se do sljedeće emisije nekim izjavama Walta Disneya, rođenoga na datum ove emisije.

Neki su glazbeni prilozi vezani uz teme, događaje i obljetnice koje spominjemo u emisiji, te uz novosti na glazbenoj sceni, pa slušamo rusku narodnu glazbu, glazbu Dmitrija Šostakoviča, Francesca Scarlattija, Davea Brubecka, Wolfganga Amadeusa Mozarta, Karlheinza Stockhausena, Little Richarda, J. J. Calea, grupe Savoy Brown...

Emisija Ne dirajte mi krugove broj 1183. emitira se u utorak, 5. prosinca od 17:00 do 18:30 sati na 96,6 MHz, a reprizu emisije možemo slušati u subotu, 9. prosinca od 21 sat, sve na 96,6 MHz (Radio Križevci). Ugodno vam slušanje putem etera ili preko računalne mreže!

Vezano
1 komentar
  1. kaja piše:

    Divno!
    Na tribini o stvaranju i razvoju svemira, dvorana puna, popunjena stajaća mjesta, a bilo nas je i u hodniku.
    Iznenadilo me zanimanje mladih, koji su bili u većini.
    Čuli smo puno toga, ali: moja razmišljanja su ostala nepromijenjena. Jer takvo savršenstvo i takav red u Svemiru i takvo savršenstvo kao što je čovjek, priroda i ostala živa bića, nisu nastla iz ničega.
    To je jednostavno djelo Stvoritelja- Boga!

Komentari su zatvoreni.