Održane kemijske radionice za visokomotivirane srednjoškolce županije

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

U subotu, 25.11.2017. za visokomotivirane učenike iz Đurđevca, Koprivnice i Križevaca organizirane su dvije kemijske radionice. U učionici kemije Gimnazije Ivana Zakmardija Dijankovečkoga Križevci mladi kemičari su se bavili kinetikom hidrolize saharoze. Kroz vježbu uz primjenu polarimetra i obradu i grafički prikaz dobivenih podataka u MS Excelu vodio ih je Ilija Srpak, maturant Prve gimnazije iz Varaždina i osvajač jedne brončane i dvije srebrne medalje na kemijskim olimpijadama, srebrne na juniorskoj prirodoslovnoj olimpijadi, brončane i srebrne na prirodoslovnoj olimpijadi i brončane na upravo završenoj Međunarodnoj olimpijadi iz astronomije i astrofizike na Tajlandu.

Paralelno se u kemijskom praktikumu Visokog gospodarskog učilišta u Križevcima odvijala druga radionica – reakcija dimetil-oksalata s 2-aminoetanolom koju je za gimnazijalce vodio doc. dr. sc. Tomislav Portada, kemičar zaposlen na Institutu Ruđer Bošković u Zagrebu.

Obje radionice trajale su četiri školska sata, a održale su se u okviru ciklusa Kemijsko-inženjerskih radionica Hrvatskog društva kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI) koje je predložio i vodi doc. dr. sc. Tomislav Portada sa svrhom edukacije i popularizacije kemije i kemijskog inženjerstva.

Na radionicama su sudjelovali učenici Gimnazije dr. Ivana Kranjčeva Đurđevac u pratnji svoje profesorice Zvjezdane Bušić Smes, Gimnazije „Fran Galović“ Koprivnica u pratnji profesorice Mišele Lokotar i domaćini iz Gimnazije Ivana Zakmardija Dijankovečkoga Križevci.

U organizaciji radionica sudjelovale su profesorica Gordana Pintarić-Kovač, voditeljica biološke i kemijske grupe križevačke gimnazije i dr. sc. Ivka Kvaternjak, profesorica na  Visokom gospodarskom učilištu Križevci. Ovo je bila još jedna u nizu aktivnosti Centra izvrsnosti za biologiju i kemiju pri križevačkoj gimnaziji, a uz suorganizaciju Visokog gospodarskog učilišta, prve visokoškolske ustanove na području Hrvatske na kojoj se poučavala kemija.

Vezano

Komentari su zatvoreni.