Održana početna konferencija projekta ‘Cyclo-Net’ za širenje prekogranične cikloturističke mreže

U utorak 21. studenoga 2017. godine u Multimedijskom kulturnom centru u Križevcima održana je početna konferencija projekta ”Cyclo-Net – Širenje prekogranične cikloturističke mreže kroz izgradnju kapilarnih biciklističkih staza u Križevcima i Zalakarosu”, koji je odobren za sufinanciranje od strane Europske unije na prvom natječaju iz Interreg V-A Programa suradnje Mađarska-Hrvatska u financijskoj perspektivi za razdoblje 2014.-2020. godine.

Konferenciju je prigodnim govorom otvorio gradonačelnik Grada Križevaca Mario Rajn, naglasivši važnost ovog projekta za razvoj Križevaca u smislu unaprjeđenja infrastrukture i programa koji će privući posjetitelje, ali i poboljšati kvalitetu života lokalnog stanovništva. Gradonačelnik je zahvalio projektnom timu koji je pripremio projekt i osigurao sredstva za njegovu provedbu te zaželio projektnim partnerima, kao i predstavniku programa Mađarska-Hrvatska da se ugodno osjećaju u Križevcima.

Ispred projektnog partnera Grada Zalakarosa prisutne je pozdravio gradonačelnik Ferenc Novák, koji je zahvalio Gradu Križevcima kao nositelju projekta na suradnji i pripremi projekta te predstavio Grad Zalakaros kao grad koji je poznat po termalnim izvorima, koje je izvrsno iskoristio te je danas među turistički razvijenijim područjima Mađarske. Gradonačelnik je istaknuo da se raduje suradnji tijekom provedbe ovog projekta, ali i da vidi i druga potencijalna područja za nove zajedničke projekte.

Program prekogranične suradnje Interreg V-A Mađarska-Hrvatska predstavio je voditelj Zajedničkog tajništva Programa dr. Márton Szűcs, istaknuvši da je na prvi poziv za podnošenje projektnih prijava u okviru novog Interreg V-A programa Mađarska-Hrvatska pristiglo čak 208 projektnih prijava, od čega je njih 54 odobreno za financiranje. Dodao je da se raspisivanje sljedećeg natječaja očekuje uskoro, gdje će rok za podnošenje projektnih prijedloga najvjerojatnije biti u proljeće 2018. godine.

Pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i financije i koordinator projekta Darko Masnec predstavio je dosadašnje projekte Grada Križevaca financirane sredstvima Europske unije u kontekstu utjecaja na razvoj lokalnog gospodarstva i javne infrastrukture, gdje se posebno ističu projekti izgradnje Razvojnog centra i tehnološkog parka Križevci, obnove bivše sinagoge i prenamjene u Turistički informativni centar, izgradnje ceste i parkirališta kod jezera Čabraji te izgradnje biciklističkih staza. Pročelnik je istaknuo da je do sada Grad Križevci proveo i ugovorio EU projekte ukupne vrijednosti preko 10.700.000 EUR, što se odnosi samo na projekte u kojima je Grad Križevci bio nositelj ili partner, bez projekata proračunskih korisnika (Pučko otvoreno učilište Križevci, Gradska knjižnica, itd.) i drugih ustanova (Visoko gospodarsko učilište u Križevcima).

Viša savjetnica za proračun i financije i voditeljica projekta Marija Podolski predstavila je projekt Cyclo-Net i aktivnosti koje će Grad Križevci provesti u okviru istog. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.593.127,95 EUR, odnosno nešto više od 12.100.000,00 kuna, a njegova provedba trajat će od 1. studenoga 2017. godine do 30. lipnja 2019. godine. Cyclo-Net Križevcima donosi novih 4,35 km međusobno povezanih pješačko-biciklističkih staza u sljedećim ulicama: Ulica kralja Tomislava – dio, Trg sv. Florijana, Zagrebačka ulica, Ulica branitelja Hrvatske, Ulica Tadije Smičiklasa, Ulica Franje Račkoga, Ulica Franje Markovića, Ulica Franje Tuđmana. Osim toga, projekt uključuje i izgradnju biciklističkog mosta u Ulici Ivana Gundulića na potoku Vrtlin te nastavak ceste na Ratarni od vidikovca do Potočke ulice, kao i ulaganja u kvalitetu i raznolikost programa za posjetitelje i građane.

Na završetku konferencije, aktivnosti projektog partnera Grada Zalakarosa predstavila je projektna menadžerica Enikő Tóth, koja je istaknula da će ovim projektom Grad Zalakaros izgraditi biciklističke staze na 6 dionica ukupne duljine 2.944 metara, od čega je 1.490 m gradnja nova i 998 m rekonstrukcija postojeće infrastrukture. Uz to, Grad Zalakaros će zajedno s Gradom Križevcima sudjelovati u provedbi drugih aktivnosti usmjerenih na razvoj biciklističkog i rekreativnog turizma.

20 godina CSF
Vezano
1 komentar
  1. kaja piše:

    Lijepo je sve ovo čuti. Isto tako veseli ova dobra suradnja sa susedima iz Mađarske.
    Baš sam bila ponosna, gledajući neki dan na televizijskom Dnevniku: da smo DRUGI na popisu gradova, u povlačenju sredstava iz Eu fondova. I, tko kaže: da nemamo pamet i znanje?
    Čestitka SVIMA, koji su uključeni u ove projekte.
    Sretno!

Komentari su zatvoreni.