Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1181

Godišnji koncert Katedralnog zbora Križevci 17. studenoga (foto R. Matić).
Godišnji koncert Katedralnog zbora Križevci 17. studenoga (foto R. Matić).

Kako se prije dva tjedna navršilo točno sto godina od početka Oktobarske revolucije, na početku emisije počinjemo preslušavati tribinu Stoljeće od Crvenog oktobra koju je održao profesor Tvrtko Jakovina 30. ožujka ove godine na 13. Culture Shock Festivalu u Klubu kulture u Križevcima.

Jedan novi naslov u Gradskoj knjižnici bavi se problemima obiteljskih gospodarstava kao temelju hrvatske poljoprivrede, drugi su autobiografske priče Lucije Berlin, a treći je zbirka priča Ilije Aščića.

U Vijestima Krugova govori se o da Vincijevoj slici Krista i je li to uopće njegova slika, o natječaju za događaj u kulturi, o pripremi devete Noći kazališta, te pozivamo slušatelje na večernje predavanje o pogrebnim običajima kroz prošlost u Multimedijskoj dvorani Gradske knjižnice i za dva dana na predstavljanje prvog prijevoda s latinskog knjige Josipa Bedekovića iz 18. stoljeća. Najavljujemo izložbu u Galeriji K2 i kazališnu predstavu u Hrvatskom domu.

Na današnji datum rođeni su Christopher Tolkien i Marijana Radev, demonstriralo se za opstanak Radija 101, završio je Aachenski kongres, Marie i Pierre Curie otkrili su radij, engleski brod Mayflower pristao je u današnjem Massachusettsu, Jean-François Pilâtre de Rozier i Merquis d’Arlandes ostvarili su prvi slobodan let s balonom na vrući zrak, Thomas Alva Edison objavio je izum fonografa, uspostavljena je računalna mreža koja je prethodila internetu, patentiran je upaljač, potonuo je brat broda Titanik, Albert Einstein objavio svoju čuvenu formulu, umrli su Franjo Josip I., Ivan Krylov, C. V. Raman, Abdus Salam i Ivo Serdar.

U Svemirskom kutku govorimo o nekim prošlim događajima s područja astronomije i astronautike na datum ove emisije, te o aktualnim događajima i o položajima i gibanjima vidljivih objekata na našem nebu ovih dana, a najavljujemo i skorašnje predavanje o postanku i mogućem razvoju svemira u organizaciji križevačkih Perzeida.

Zanimljivosti govore o fosiliziranoj šumi na Antarktici, a emisija završava Voltaireovim mislima.

Neki su glazbeni prilozi novi ili su vezani uz teme, događaje i obljetnice koje spominjemo u emisiji, pa slušamo rusku glazbu, glazbu Francisca Tárrege, Henryja Purcella, Rudolfa Matza i Katedralnog zbora Križevci, Björk, Johna Lennona i Yoko Ono, te Dr. Johna.

Emisija Ne dirajte mi krugove broj 1181 emitira se u utorak, 21. studenoga od 17:00 do 18:30 sati na 96,6 MHz, a reprizu emisije možemo slušati u subotu, 25. studenoga od 21 sat, sve na 96,6 MHz (Radio Križevci). Ugodno vam slušanje putem etera ili preko računalne mreže!

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.