Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1176

Davor Rostuhar na predavanju u Križevcima 28. rujna 2017. (foto R.Matić)
Davor Rostuhar na predavanju u Križevcima 28. rujna 2017. (foto R.Matić)

Na početku emisije nastavljamo slušati tonsku snimku predavanje Davora Rostuhara koje je održao u Multimedijskoj dvorani Gradske knjižnice u Križevcima 28. rujna o svojim dosadašnjim putovanjima i o pripremama za putovanje do Južnoga pola krajem ove godine.

Jedan novi naslov u Gradskoj knjižnici bavi se društvenim inženjeringom, a ostala dva su romani švedskog književnika Jensa Lapidusa i britanskog pisca Hanifa Kureishija. Informiramo o događanjima u knjižnici povodom Mjeseca hrvatske knjige.

U Vijestima Krugova govori se o dokumentarnom filmu koji tematizira glazbu iz Domovinskog rata, o projektu Matice hrvatske Povijest Hrvata, o porastu emisije ugljikova dioksida, o asteroidu koji je prošao pored Zemlje.

Na današnji datum rođeni su Cata Dujšin-Ribar, Arthur Miller, Mak Dizdar, Rita Hayworth, papa Ivan Pavao I., Montgomery Clift i Eminem, otvorena je prva komercijalna nuklearna elektrana na svijetu, stradao je Vladimir Gortan, Majka Terezija je dobila Nobelovu nagradu, održan je koncert Prljavog kazališta na (tada još) Trgu Republike u Zagrebu. Umrli su Rene Reaumur, Karl Kautsky, Frédéric Chopin i Gustav Robert Kirchhoff.

U Svemirskom kutku govorimo o nekim prošlim događajima s područja astronomije i astronautike na datum ove emisije, na primjer o Keplerovom promatranju supernove, te o aktualnim događajima na Međunarodnoj svemirskoj stanici, a aktualnoj novoj zapaženoj u susjednoj maloj galaksiji, o položajima i gibanjima vidljivih objekata na našem nebu ovih dana.

Zanimljivosti “prebrojavaju” koliko nas ima na svijetu i uspoređuju to s prošlošću, a emisija završava riječima nepoznatog autora.

Neki su glazbeni prilozi novi ili su vezani uz teme, događaje i obljetnice koje spominjemo u emisiji, pa slušamo glazbu Frédérica Chopina, Davida Gilmoura, te naših grupa Prljavo kazalište, Bang bang i Detour.

Emisija Ne dirajte mi krugove broj 1176 emitira se u utorak, 17. listopada od 17:00 do 18:30 sati na 96,6 MHz, a reprizu emisije možemo slušati u subotu, 21. listopada od 21 sat, sve na 96,6 MHz (Radio Križevci). Ugodno vam slušanje putem etera ili preko računalne mreže!

Vezano

Komentari su zatvoreni.