Učestala napuštanja mjesta događanja prometnih nesreća

U zadnje vijeme učestalo je događanje prometnih nesreća u kojima počinitelj napusti mjesto događanja prometne nesreće. Tako je i 27. rujna vozač s vozilom napustio mjesto događaja i naknadno je pronađen. Naime, oko 11.10 sati u Koprivnici na Trgu mladosti zbog nepropisnog uključivanja u promet ovaj vozač je teretnim automobilom udario u parkirani automobil. Stoga iz Policijske uprave koprivničko-križevačke podsjećaju na obveze sudionika prometne nesreće.

U slučaju događanja prometne nesreće s poginulom i ozlijeđenom osobom, kao i s većom materijalnom štetom, sudionici su dužni ostati na mjestu prometne nesreće i samo se privremeno udaljiti radi pružanja pomoći ozlijeđenim osobama u prometnoj nesreći ili ako je njima samima potrebna liječnička pomoć, te radi obavještavanja policije o događaju.

Potom je potrebno poduzeti moguće radnje radi otklanjanja novih opasnosti koje mogu nastati na mjestu prometne nesreće i da se omogući normalan tok prometa te nastojati da se ne mijenja stanje na mjestu prometne nesreće i da se sačuvaju postojeći tragovi, uz uvjet da poduzimanje tih mjera ne ugrožava sigurnost prometa. Nakon obavještavanja policije o događaju treba pričekati dolazak policijskog službenika koji obavlja očevid. Vozač koji napusti mjesto prometne nesreće s poginulom i ozlijeđenom osobom kaznit će se novčanom kaznom od 3.000 do 7.000 kuna.

U slučaju događanja prometne nesreća u kojoj je uzrokovana manja materijalna šteta na vozilima sudionici su dužni odmah ukloniti vozila s kolnika, omogućiti nesmetano odvijanje prometa, popuniti i potpisati Europsko izvješće o nesreći ili na drugi način razmijeniti osobne podatke i podatke o vozilima. Vozači ne smiju napustiti mjesto prometne nesreće prije nego ispune i potpišu Europsko izviješće ili na drugi način ne izmijene osobne podatke i podatke o vozilima. U slučaju događanja prometne nesreće s manjom materijalnom štetom kad na mjestu događaja nema vlasnika vozila ili vlasnika druge oštećene stvari, vozač je dužan vlasniku ostaviti podatke o sebi i vozilu kojim je uzrokovao prometnu nesreću.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.