Goran Žarinac: ‘Konferencijom CrisCon se podiže stupanj kompetencija, stječe sigurnost u znanje i usvajaju nova’

Još je manje od dva dana do početka stručne konferencije CrisCon, namijenjene informatičkoj zajednici, učiteljima i profesorima te svima koje zanimaju informacijsko-komunikacijske tehnologije, s ciljem dijeljenja znanja i poticanja povezanosti informatičke i obrazovne zajednice u Hrvatskoj te promoviranja Križevaca kao sredine koja potiče razmjenu znanja, izvrsnost i razvoj ICT tehnologija. Za sudjelovanje se potrebno registrirati online, kotizacija iznosi 180 kuna (s PDV-om), a studenti imaju 50% popusta. Kao medijski pokrovitelj portal Križevci.info dijeli po jednu besplatnu kotizaciju za dvoje čitatelja koji e-poštom točno odgovore na nagradno pitanje: ‘ICT je kratica kojeg pojma?’

Ukupno 18 vrhunskih predavača iz Hrvatske i Slovenije, od kojih je 14 nositelja titule Microsoft MVP (Most Valuable Professional), održat će predavanja koja počinju od 10 sati, dok je za 17 sati zakazan panel na temu “ICT i obrazovni sustav u Hrvatskoj”, koja jamči zanimljivu i dinamičnu raspravu. Moderirat će ju gospodin Igor Pavleković, direktor ovogodišnje konferencije WinDays 17 Tehnology. Pokrovitelj konferencije je Grad Križevci, a organizatori su Križevački poduzetnički centar, Srednja škola “Ivan Seljanec” te Osnovne škole Ljudevita Modeca i “Vladimir Nazor” Križevci.

Svečano otvaranje konferencije će se održati u Velikoj dvorani Hrvatskog doma u Križevcima s početkom u 9 sati, a zatim slijedi rad u tri konferencijska smjera – EDU za profesore i učitelje, DEV za programere i razvojne inženjere te IT PRO za sistemske inženjere i administratore, koji će se održavati u prostorima Srednje škole “Ivan Seljanec” te Razvojnom centru i tehnološkom parku u Križevcima. Direktor konferencije je Goran Žarinac, od kojeg smo dobili odgovore na nekoliko pitanja vezanih uz ovaj vrhunski stručni događaj u Križevcima.

Zašto ste se odlučili na organizaciju konferencije?

Aktivna sudjelovanja članova organizacije CrisCon konferencije na raznim konferencijama i na raznim predavanjima IT struke dovela su do ideje da se u ovom dijelu Hrvatske napravi IT konferencija koja će omogućiti svima zainteresiranima da za puno manje iznose kotizacija u odnosu na ostale stručne konferencije budu upoznati tehnologijama koje se tržištu nude i kako se tim tehnologijama upravlja. Ideja je dugo bila s nama, a velika motivacija potaknuta je od strane novog političkog vodstva u gradu Križevcima, gospodina gradonačelnika Marija Rajna i i dogradonačelnika Danijela Šaška koji uvažavaju struku i prepoznaju potrebu za konstantnom edukacijom u struci.

Kako je nedavno inicijativa Križevačkih informatičara i tehnologa, organiziranim Križevačkim tehnološkim večerima pokazala i dokazala da postoji veliki entuzijazam za razvijanjem znanja i pokretanjem projekata koji imaju važnost i težinu, te mogu doprinijeti razvoju gospodarstva nadamo se i vjerujemo da će volonterski angažman nas kao organizatora konferencije ovom konferencijom još više probuditi potencijal i motivaciju za koji smo sigurni da spava u velikoj većini koja si ne može priuštiti skupe kotizacije stručnih konferencija.

Kako povezati obrazovanje i gospodarstvo?

Jedini način povezivanja gospodarstva i obrazovanja je stalna komunikacija i suradnja svih zainteresiranih strana. Danas postoji veliki jaz između znanja koja završeni učenici i studenti imaju prilikom izlaska na tržište rada i potreba koje tržište rada ima prema njima u vidu specifičnih znanja i vještina.

Naša obaveza je prepoznati potrebe koje poslodavci najčešće imaju ali ih ne dobivaju od takve ciljane radne skupine. Na to možemo djelovati na nekoliko načina, jedan od njih je i organizacija ovakvih konferencija gdje se polaznicima na konkretnim primjerima i sa konkretnim znanjima pomaže u povećanju njihovih kompetencija, a sve sa svrhom da i obrazovni sustav shvati gdje su i u čemu su potrebe gospodarstva za znanjima te da ih uvrste u svoje kurikulume.

Kakvim procjenjujete poduzetnički potencijal u vašoj regiji?

Naša regija je tradicionalno orjentirana na obrtništvo i tu imamo znatan potencijal. Novo vrijeme i tranzicija prema ekonomijij znanja pred budući radni kadar postavlja nove premise. Naša prednost i naš potencijal je definitivno u pružanju znanja odnosno u inžinjerskim rješenjima bez obzira da radi li se o IT sektoru ili izradi specifičnih rješenja za industriju ili sektor usluga.

Mi po svojim proizvodnim kapacitetima ne možeo globalno konkurirati masovnoj proizvodnji npr. kineskog gospodarstva, ali možemo prodavati svoju stručnost. To naravno pretpostavlja stvarnu realizaciju koncepta cjeloživotnog obrazovanja i stalne dodatne edukacije kako bi mogli konkurirati vrhu ponude. Taj koncept može biti u sklopu formalnog obrazovanja, ali i temeljen na principima ovakvih stručnih konferencija i seminara. Time na jednostavan i prihvatljiv način podižemo znanje, kompetencije i stručnost koja će posredno doprinjeti konkurentnosti. Potencijal nam je izvrstan, ali je na njemu potrebno dugotrajno i intezivno raditi.

Očekujete li da će ovakva konferencija pomoći u razvoju znanja, ali i prilika za razvoj gospodarstva?

Ovakva konferencija je u poslovnom svijetu uobičajena i smatra se nužnom. Znanja u ovom specifičnom području se stalno mijenjaju i rijetki imaju prilike samostalno pratiti novosti i biti stalno u vrhu bez ovakvih konferencija. Stoga je odgovor definitivno potvrdan. Ovakvom konferencijom se podiže stupanj kompetencija, stječe se sigurnost u znanje i svakako se usvajaju nova znanja.

Vezano

Komentari su zatvoreni.