Gabrijela Hrg: Iako je moj prvi izbor bila arhitektura, naknadno sam se zaljubila u građevinu i nisam požalila

LJETNA TRILOGIJA USPJEŠNIH STUDENTICA Niti u jednom trenu studiranja nisam požalila što sam upisala baš građevinu, štoviše iz godine u godinu sve sam zaljubljenija u svoje buduće zanimanje, iskreno nam je otkrila Gabrijela svoje dvojbe.

Iza nas su dvije ljetne priče u sklopu trilogije koja promovira obrazovanje u vidu mlade i uspješne studentice iz Križevaca. U prošlim tekstovima predstavili smo Kristinu Rakić i Mateju Pisačić, a trilogiju će zatvoriti Gabrijela Hrg, 23-godišnja studentica Građevinskoga fakulteta u Zagrebu, inače kćer saborskog zastupnika Branka Hrga.

Gabrijela je završila Gimnaziju I.Z.Dijankovečkoga u Križevcima, a već je od malih nogu pokazala interes za različite društvene aktivnosti.

– Iako sam na kraju završila u području tehničkih znanosti, za što mi nije žao, moram reći da sam se uz osnovnoškolsko obrazovanje bavila različitim aktivnostima. Tako sam svojedobno trenirala rukomet, latinoameričke i standardne plesove u Plesnom centru Ritam, a uz to sam pohađala i Glazbenu školu Alberta Štrige. Iako mi je glavna srednja škola bila gimnazija, raspored je te 4 godine bilo poprilično gust jer sam odlučila završiti i srednju glazbenu školu u kojoj mi je glavni predmet bila tambura, točnije bisernica. U sklopu glazbene škole bila sam dio tamburaškog orkestra s kojim sam u 8 godina koliko sam bila član nastupila na brojnim natjecanjima i različitim koncertima u Hrvatskoj, ali i vani – uvodi nas ova studentica građevine u početak svog školovanja.

Unatoč svim nabrojanim aktivnostima, završila je na građevin, a nakon završenog preddiplomskog studija koji je zajednički svim smjerovima, upisala je diplomski studij, smjer Konstrukcije.
– Iako je povremeno bilo dosta zahtjevno, drago mi je reći da sam u roku položila sve ispite, te me od diplome sada dijeli jedno ljeto i jedan diplomski rad. Diplomski rad pišem na Katedri za betonske konstrukcije koje su mi od prvog susreta nekako ostale najzanimljivije, a kao temu sam odabrala proračun školske športske dvorane i to dvorane predviđene za Osnovnu školu Vladimir Nazor u Križevcima – prepričava nam Gabrijela temu diplomskog rada.

Rektorovu nagradu dobila je s dvije kolegice, Anamarijom Alagušić i Marijom Lokin, za temu Karakterizacija ponašanja čvora čelične geodetske kupole. Na zadnjoj godini faksa imala je nešto manje posla pa je s kolegicama odlučila pisati rad za Rektorovu nagradu iz razloga da se okušaju u pisanju znanstvenih radova.

– Za mentorstvo smo se obratile izv. prof. dr. sc. Davoru Skejiću koji je isto prihvatio, a temu smo odabrale u suradnji s njim. Kako je u sklopu našeg rada provedeno i laboratorijsko ispitivanje, za to područje rada mentor nam je bio  izv. prof. dr. sc. Domagoj Damjanović. U radu je riječ o dosta složenoj i još uvijek nedovoljno istraženoj problematici pa smo morale biti dosta kreativne i originalne kako bismo na kraju uspjele ostvariti cilj te prikazati nedostatke u praksi uvriježenih proračuna te dati prijedlog novog rješenja za promatranu problematiku. Smatram da ovaj rad svakako može poslužiti u budućim znanstvenim istraživanjima te na kraju i inženjerima u praksi – ponosi se mlada Križevčanka svojim radom.

Gabrijela je žarko željela upisati arhitekturu, to je bio njen prvi izbor još od osnovne škole. S obzirom da nije upala na taj faks, prevagnuo je njen drugi izbor, građevina, a već nakon nekoliko tjedana je shvatila kako je to pravi izbor.

– Niti u jednom trenu studiranja nisam požalila što sam upisala baš građevinu, štoviše iz godine u godinu sve sam zaljubljenija u svoje buduće zanimanje – iskreno nam otkriva svoje dvojbe.

U budućnosti bi se voljela baviti projektiranjem i proračunom konstrukcija, upravo onime čime se bavi već dvije godine na diplomskom studiju.

– Kako kroz studij nismo imali previše prakse, po završetku fakulteta voljela bih neko vrijeme raditi na gradilištu. Mislim da se tako najbolje uči i da bi mi ta iskustva puno pomogla u daljnjem radu. Kasnije bih se ipak voljela vratiti onome za što sam se obrazovala, a to je projektiranje i proračun konstrukcija. To je nešto što mi je zasad na pameti, ali vidjet ćemo, građevina je jako široko područje – ambiciozna sagledava i svoje buduće planove.

Slobodno vrijeme koristi za uživanje u sportu ili društvu prijatelja. Buduća građevinarka nam ističe kako je veliki ljubitelj životinja, posebice mačaka, kojih u Križevcima ima čak tri, pa vikende kod kuće provodi u smirujućem mačjem društvu.

Sport mi je najdraži ispušni ventil, čak i ako ga samo gledam na tv-u pa tako niti jedno rukometno prvenstvo ne prolazi bez mene pred malim ekranom. Iako nisam imala vremena baviti se nekim sportom aktivno, rekreativno sam pohađala zumbu, povremeno zaigram tenis, ali najčešća razbibriga je ipak vožnja bicikla – kaže Gabrijela.

Članica je i novije udruge na području Križevaca, Vrtuljak, koja se bavi promicanjem zdravog razvoja djece, mladih i obitelji, a velika joj je želja ponovo primiti tamburu u ruke.

–  Od završetka srednje glazbene škole nisam imala previše prilike ponovo zasvirati zato kad mogu rado odem na neki koncert, najčešće koncerte bivših kolega iz glazbene škole koji su nastavili svoj put u glazbi – istaknula je Gabrijela za kraj priče.

Mlade i ambiciozne dobitnice Rektorove nagrade, Kristina, Mateja i Gabrijela svjetla su budućnost Križevaca, ali i poticaj svim novim brucošima koji su ovo ljeto upisali fakultete, uz predan i uporan rad, svatko može ostvariti svoje snove.(ePodravina.hr)

20 godina CSF
Vezano
2 komentara
  1. buba.ba piše:

    najsrdačnije čestitke Gabrijeli

  2. kaja piše:

    Divno je sve ovo pročitati. Iskrene čestitke Gabrijeli!
    Zadivljena sam, kad žene krenu u ovako teška, rekla bih muška zanimanja, i baš tako uspješno.
    Pada mi na pamet, kako je prednost živjeti u manjoj sredini, ne gubiš vrijeme na odlazak i povratak iz škole. Onda se to vrijeme može kreativno iskoristiti, glazba, šport, ples, i…., a onda nam sve to oplemeni i obogati život.

Komentari su zatvoreni.