Nikola Ostojčić za projekt Bulwark of Europe dobio Rektorovu nagradu Sveučilišta u Zagrebu

Sveučilište u Zagrebu pregledalo je studentske radove dostavljene od strane sastavnica Sveučilišta i dodjelilo Rektorovu nagradu za ukupno 174 rada u pet kategorija:

a) 113 radova u kategoriji za individualni znanstveni i umjetnički rad (jedan ili dva autora)
b) 25 radova u kategoriji za timski znanstveni i umjetnički rad (tri do deset autora)
c) 6 radova u kategoriji za “veliki” timski znanstveni i umjetnički rad (više od deset autora)
d) 5 radova u kategoriji za posebne natjecateljske uspjehe pojedinaca ili timova i
e) 25 radova u kategoriji za društveno koristan rad u akademskoj i široj zajednici

U kategoriji za timski znanstveni i umjetnički rad, među dobitnicima se našao i tim s Filozofskog fakulteta u kojem je i 24-godišnji Križevčanin Nikola Ostojčić. S njim su u timu bili Filip Šimunjak, Karlo Rukavina, Marta Jurković i Petar Hegedić, a nagrađeni su za projekt „Bulwark of Europe – digitalizacija habsburško-osmanske krajine”.

„Bulwark of Europe“ studentski je projekt koji se bavi proučavanjem rane faze Hrvatske i Slavonske vojne krajine, sustavu u kojem su Križevci bili važan dio (https://vojnakrajina.ffzg.unizg.hr/krizevci/), tj. razdobljem od sredine 16. stoljeća do “konsolidacije” na Saboru u Brucku na Muri 1578. godine.

Cilj projekta je približiti Vojnu krajinu, često marginaliziranu temu iz „nepopularnog“ povijesnog razdoblja, široj publici na zanimljiv i interaktivan način. Prije svega riječ je o izradi interaktivnih karata putem kojih se može pratiti brojčano stanje svake popisane utvrde. Karte su izrađene na temelju desetak popisa koji donose brojčano stanje na Hrvatskoj i/ili Slavonskoj vojnoj krajini.

Osim karata, studenti su radili na pisanju eseja o krajiškim utvrdama. Uz svaku utvrdu nalazi se njen grafički prikaz (ukoliko on postoji) te statistički pregled kretanja broja vojnika tijekom godina u kojima je utvrda bila u funkciji. Poseban naglasak stavlja se na interaktivnost i laku dostupnost povijesnih materijala (literature i izvora) te na vizualizaciju i digitalizaciju građe (3D modeli utvrda, grafički prikazi gradova i sl.).

Detaljnije informacije o ovom projektu možete pronaći na sljedećim stranicama:

https://vojnakrajina.ffzg.unizg.hr

https://www.facebook.com/bulwark.of.europe/

Nikola Ostojčić (24 god.) po struci je sveučilišni prvostupnik povijesti, danas student 5. godine povijesti, istraživačkog usmjerenja. Od 2016. godine vrlo aktivno kao volonter križevačke neprofitne udruge P.O.I.N.T. provodi projektne aktivnosti u područjima obrazovanja, nezavisne kulture i informiranja, dok je od prosinca 2018. predsjednik udruge. Koautor je koncepta velike izložbe “Pet desetljeća Spravišča” i križevački voditelj gostujuće izložbe “Putevima revolucije – memorijalni turizam u Jugoslaviji”. Jedan je od autora studentskog projekta digitalizacije povijesti Hrvatske i Slavonske vojne krajine u 16. stoljeću. Član je Gradskog savjeta mladih Križevci i autor nekoliko stručnih i popularnih radova o raznim povijesnim temama.

Popis svih dobitnika Rektorove nagrade Sveučilišta u Zagrebu možete pročitati na OVOJ stranici.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.