Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1165

Na ovogodišnjem Culture Shock Festivalu održana je 8. travnja radionica pod nazivom Oš se kladit? koju je vodio mladi matematičar Mislav Zorko, a bilo je riječi o funkcioniranju igara na sreću, od lota i ruleta do sportske kladionice, pa sve do upravljanja dionicama. U ovom broju Krugova slušamo treći nastavak u kojem će biti riječi o kladionicama i posebno o varalicama koji nam “pomažu” u klađenju tako da nam preko društvenih mreža dojave ishod neke utakmice jer “imaju” informaciju o dogovorenom rezultatu. Naučit ćemo da ne nasjedamo na prevare koje se, poput “točnosti” horoskopa, temelje samo na teoriji vjerojatnosti i zakonu velikih brojeva.

Novi naslovi u Gradskoj knjižnici su zbirka putopisa popraćenih fotografijama Marijane Šundov, te romani Andyja Jelčića i Luana Starove. Objavljujemo i program dječje radionice u knjižnici u petak, 28. srpnja, a sljedećih pet subota u Multimedijskoj dvorani će se održavati Križevačke tehnološke večeri.

U Vijestima Krugova saznajemo da je novi izložak u riječkom muzeju dio torpeda koji je proizveden u Rijeci krajem 19. stoljeća, da je Salvador Dalí ekshumiran i da su mu brkovi ostali posve sačuvani, da je napravljen robot koji raste poput biljke, da krave pomažu u razvoju cjepiva protiv HIV-a, da je Hrvatska na dnu kulturnih i kreativnih gradova u Europi, da Elon Musk namjerava izgraditi prvi vakuumski tunel za promet između New Yorka i Washingtona, da je umrla prva žena koja je dobila najprestižniju svjetsku matematičku nagradu, da je muzej Mimara obilježio 30 godina postojanja, i da u četvrtak navečer u Galeriji K2 u Križevcima možemo pogledati novi dokumentarni film.

Na današnji datum rođeno je prvo dijete u svijetu začeto umjetnom oplodnjom, Louis Blériot preletio je kanal La Manche u zrakoplovu vlastite izrade, završen je Konstantinov slavoluk u Rimu, časopis Danica uvodi štokavštinu kao književni jezik, prikazana je prva komercijalna upotreba električnog telegrafa, objavljen je prvi od tri dijela Marxovog Kapitala, otvoren je Korintski kanal, detonirana je nuklearna bomba pod vodom pored atola Bikini, stupio je na snagu ugovor o Evropskoj zajednici za ugljen i čelik, SSSR, SAD i Velika Britanija zaključili su ugovor o zabrani nuklearnih proba u zraku, pod vodom i u svemiru, umro je Vincente Minnelli…

U Svemirskom kutku sjećamo se nekih “svemirskih” događaja na datum 25. srpnja, saznajemo da Stephen Hawking apelira na kolonizaciju svemira, koji je satelit iz svemira snimio požare na Jadranu, te koji će astronauti u petak poletjeti prema Međunarodnoj svemirskoj stanici. Informiramo i o položajima i gibanju prirodnih i umjetnih objekata u Sunčevom sistemu.

Zanimljivosti otkrivaju koje su, te gdje i kada, današnje domaće životinje pripitomljene, a na kraju pronalazimo jednu misao nepoznatog autora.

Neki su glazbeni prilozi vezani uz teme, događaje i obljetnice koje spominjemo u emisiji, pa slušamo glazbu Agostina Steffanija, Krešimira Baranovića, Ibrice Jusića, te grupa Nazareth, Pontiak i Flying Pickets.

Emisija Ne dirajte mi krugove broj 1165 emitira se u utorak, 25. srpnja od 17:00 do 18:30 sati na 96,6 MHz, a reprizu emisije možemo slušati u subotu, 29. srpnja od 21 sat, sve na 96,6 MHz (Radio Križevci). Ugodno vam slušanje putem etera ili preko računalne mreže!

Vezano

Komentari su zatvoreni.