PORAZNA DRŽAVNA MATURA Rezultati podravsko-prigorskih učenika najlošiji su dosad

Podravsko-prigorski maturanti ove su godine postigli dosad najlošije rezultate na državnoj maturi. Iako time ne odskaču od nacionalnog trenda, to nas ne smije tješiti.

Naime, za državnu maturu prijavilo se 740 učenika, državnoj je maturi pristupilo njih 711, a obvezne predmete na maturi nije položilo 122 učenika. Što je razlog ovako lošem rezultatu, pitanje je na koje je Dravi.info odgovorio zamjenik koprivničko-križevačkog župana Ratimir Ljubić:

— Sigurno ima više razloga, od nedovoljne pripreme učenika za maturu, do možda nešto težih ispita državne mature. Možda su i u školama provedene manje opsežne pripreme za maturu.

Dožupan Ljubić pobrojao je kako to izgleda konkretno po školama:

ŠKOLA PRISTUPILI MATURI USPJEŠNO POLOŽILI “PALI” NA MATURI
Strukovna škola Đurđevac 40 33 7
Gimnazija “Dr. I. Kranjčeva” Đurđevac 43 43 0
Gimnazija “Fran Galović” Koprivnica 163 156 7
Obrtnička škola Koprivnica 69 56 13
Srednja škola Koprivnica 216 161 55
Gimnazija “I. Z. Dijankovečkog” Križevci 85 80 5
Srednja škola “I. Seljanec” Križevci 53 38 15
Srednja gospodarska škola Križevci 42 22 20

Maturanti su uglavnom “padali” iz matematike, hrvatskog i engleskog jezika.

Dožupan Ljubić najavljuje da će nakon analize rezultata okupiti ravnatelje podravsko-prigorskih škola i zajedno s njima kreirati strategiju koja mora rezultirati boljim rezultatima:

— Nakon analize ovih rezultata treba vidjeti što i kako dalje. Organizirat ću sastanak s ravnateljima srednjih škola da vidimo gdje je bilo najviše grešaka, gdje se zakazalo. Moramo od jeseni ponuditi učenicima bolji sustav pripreme za maturu i poraditi s njima da shvate da moraju više raditi i učiti.

A da se matura dâ položiti, dokazuje većina učenika koji su joj pristupili. Svakako treba istaknuti i one izvrsne, poput koprivničke gimnazijalke Monike Ranilović koja je najbolje u Hrvatskoj položila maturu iz hrvatskog.(drava.info)

Vezano
2 komentara
  1. kaja piše:

    Opet i opet, se vraćamo na suštinu problema. Promjene obrazovanja, koje nikako da se dogode. Nitko još nije našao snage, da “zagrize” taj teški i vrući zalogaj, jer najlakše je politizirati?!
    Kad ćemo dati dignitet i vrednovati rad učitelja, nastavnika i profesora? Između ostalog i tu je jedan od značajnih problema. Najgore od svega je kad se Politika počne uplitati u SVE!

  2. presvetli piše:

    Ne bi li matura trebala biti završni ispit znanja, dakle ogledalo znanja bez posebnih priprema za maturu, rezultat rada učenika i nastavnika. Kad bi jedne godine se netko sjetio i na početku završne godine napravio ispit znanja bez najave prolaznost bi bila poražavajuća. U konačnici državna matura je jedna glupost, koje se sjetio neki ministar, za koju se učenici nabiflaju na pripremama i nakon toga kod većine nastaje mrak.

Komentari su zatvoreni.