Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1164

Uz predstavljanje knjige '1000 dana ljeta na putu oko svijeta' - Tomislav Perko na istoimenom predavanju prije izlaska knjige, 11. listopada 2014. na Kalniku u okviru Pinklec festa (foto R.Matić)
Uz predstavljanje knjige ‘1000 dana ljeta na putu oko svijeta’:  Tomislav Perko na istoimenom predavanju davno prije izlaska knjige, 11. listopada 2014. na Kalniku u okviru Pinklec festa (foto R.Matić)

Na početku emisije slušamo drugi dio radionice Oš se kladit? na ovogodišnjem Culture Shocku, 8 travnja. Radionicu je vodio mladi matematičar Mislav Zorko, a bilo je riječi o funkcioniranju igara na sreću, pa sve do upravljanja dionicama.

Novi naslovi u Gradskoj knjižnici su putopisna knjiga Tomislava Perka 1000 dana ljeta na putu oko svijeta, roman Zovem svoju braću Jonasa Hassena Khemirija te zbirka pjesama Domoljublje i trublje Križevčanina Josipa Petrlića Pjera. Saznat ćemo i o novim projekcijama u Multimedijskoj dvorani knjižnice i o nastavku ljetnih radionica za djecu.

U Vijestima Krugova saznajemo što se snimalo za vrijeme ustaša a što za vrijeme partizana, čut čemo da riječki Muzej informatike slavi rođendan koncertom na neobičnom elektronskom glazbalu, da je objavljen prvi sveobuhvatni i bogato ilustrirani pregled stripa, da se odlomio dio Antarktike, da križevački planinari organiziraju u nedjelju planinarski pohod u Kalnički Ljubelj… Informiramo i o novoj filmskoj projekciji dokumentarnog filma u križevačkoj Galeriji K2.

Na današnji datum rođeni su Robert Hooke, Immanuel Hermann Fichte, William Makepeace Thackeray, Hendrik Antoon Lorentz, Nelson Mandela, Jevgenij Aleksandrovič Jevtušenko, bio je požar Rima, proglašena je dogma o papinoj nepogrešivosti, započela je prva šahovska olimpijada, počeo je Španjolski građanski rat, otvoren je prvi Disneyev zabavni park, osnovana je najveća svjetska tvrtka za proizvodnju čipova za računala, načinjene su prve snimke potonulog broda Titanica… Umrli su Francesco Petrarca, Jakob Petelin Gallus, Michelangelo Merisi da Caravaggio i Jane Austen.

U Svemirskom kutku spominjemo neke događaje u astronomiji i astronautici na datum 18. srpnja (kako su “pokopani” prvi letači koji su se spustili na Mjesec), govorimo i o aktualnim događajima, tako o najnovijim snimkama Jupitera, te o trenutnim položajima i gibanjima sjajnijih nebeskih tijela na našem nebu, prirodnih i umjetnih.

Zanimljivosti otkrivaju da će globalno zagrijavanje smanjiti nosivost aviona i da će “produljiti” aerodromske piste, a pozdravljamo se s izrekom nepoznatog autora.

Neki su glazbeni prilozi vezani uz teme, događaje i obljetnice koje spominjemo u emisiji, pa slušamo glazbu grupa Billy Andol i Lačni Franz, Latcha Keya Kida, Darka Rundeka i Nico…

Emisija Ne dirajte mi krugove broj 1164 emitira se u utorak, 18. srpnja od 17:00 do 18:30 sati na 96,6 MHz, a reprizu emisije možemo slušati u subotu, 22. srpnja od 21 sat, sve na 96,6 MHz (Radio Križevci). Ugodno vam slušanje putem etera ili preko računalne mreže!

Vezano

Komentari su zatvoreni.