Izbornik
FacebookTwitterGoogle+RSSYouTube

Šef HSS-a i gradonačelnik ‘špota’ ravnatelje škola, oni mu vratili

ucitelji_gradonacelnik_nastavnici_profesori_Branko_HrgHrg protiv ravnatelja -Ne mogu vjerovati da iz Gimnazije nemamo učenike među prva tri u državi iz nekog predmeta, kao ni iz Srednje gospodarske, jedne od najstarijih poljoprivrednih u zemlji – ustvrdio je gradonačelnik Križevaca Branko Hrg, a ravnatelj Gimnazije Zoran Kovač otvorenim pismom ga zamolio da ne srozava trud i ugled profesora, jer time šteti i sebi

Kao da im nije dovoljno što ih, misle, ne razumije “njihov” ministar Željko Jovanović, a križevački srednjoškolski profesori ovih dana su dobili “packu” od “svoga” gradonačelnika Branka Hrga.

On je (inače po struci odgajatelj), naime, govoreći o postignućima učenika na državnim natjecanjima, za koje je ove godine u gradskom proračunu izdvojeno 110.000 kuna, konstatirao da, otprilike, “ne može vjerovati da iz Gimnazije nemamo učenike među prva tri u državi iz nekog predmeta, kao ni iz Srednje gospodarske, jedne od najstarijih poljoprivrednih u zemlji.”

‘Zar to nije dovoljno dobro’?

Za taj je “gaf” okrivio same profesore, tek blago pohvalivši one iz Srednje škole Ivana Seljanca gdje mu, inače, radi i brat. Iz suprotnog tabora jedini je javno reagirao novi ravnatelj Gimnazije Ivana Zakmadija Dijankovečkoga (na dužnosti od jeseni), prof. Zoran Kovač, kroz otvoreno pismo Hrgu u obranu kolega i učenika.

–Baš Vi ste lani osobno uručili nagradu našem učeniku i njegovoj mentorici za drugo mjesto iz njemačkoga jezika na državnom natjecanju (a nismo jezična gimnazija) i ekipi i mentoru za prvo mjesto u krosu na državnom natjecanju školskih športskih društava (a nismo športska gimnazija) – “educira” Kovač Hrga i pita se ‘Zar to nije dovoljno dobro?’

-Lijepo je držati ljestvicu visoko, ali ne bi trebalo omalovažavati niti ostale rezultate učenika i nastavnika. Uz (90) gimnazija u Hrvatskoj i srednje škole sa sličnim programom, velik uspjeh učenika i njegovog nastavnika je uopće biti i pozvan na državno natjecanje, jer se u pravilu poziva manje od 10 učenika po kategoriji. Za to treba ogroman trud ali i nešto sreće – osvrće se Kovač i dodaje da Gimnazija godinama ima učenike na državnim natjecanjima iz većine školskih predmeta, a profesori su ugledni mentori, članovi državnih povjerenstava, Nacionalog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja…

– U našem gradu se za to niti ne zna jer to za Križevce vjerojatno nije dovoljno dobro  – smatra Kovač i poručuje Hrgu da njegovi suradnici zaduženi za školstvo imaju volju i želju pomoći, ali ne razumiju srednjoškolsku problematiku.

– Onda se desi po onoj staroj da je polovično znanje pogubnije od neznanja. Da se na Kolegij na kojem se odlučivalo o školstvu pozvao netko od predstavnika srednjih škola vjerojatno ne bi došlo do ove nezgodne situacije. Ovako je šteta nanesena svima. Dodatno ste srozali ionako slab ugled i poštovanje nastavnika u društvu, a još više štetite sebi – uputio je notu ravnatelj gradonačelniku, te pozvao njega i koprivničko-križevačkoga župana Darka Korena da posjete Gimnaziju i uvjere se u loše stanje učionica. Koren ga je dosad, kaže, ignorirao u zahtjevima da ga primi na sastanak.

– Iako smo imali obećanje gospodina župana da će nas primiti to se nije dogodilo jer sigurno nije imao 20 minuta vremena za bivšeg umirovljenog i sadašnjeg ravnatelja Gimnazije koja je ipak u provincijskom dijelu naše županije – zaključio je Kovač.

Ne zna se za uspjehe

Ravnateljica SŠ Ivana Seljanca prof. Gordana Juran Ratković ocjenjuje da im je cilj biti prepoznatljivi i uspješni, te da su njihovi đaci postizali dobre državne rezultate, osim iz stručnih programa poput zidara, konobara, krojača, tekstilaca, i u jezicima i Lidranu.

– Teško je uspoređivati nas kao strukovnu školu s trogodišnjim i četverogodišnjim zanimanjima i bilo koju gimnaziju, gdje se učenici upisuju s namjerom da se školuju i nakon srednje škole, sigurni da će na kraju morati proći kroz filter državne mature i prijemnih ispita, pa su motiviraniji za rad i natjecanja. U strukovnim školama najprije s velikim dijelom učenika moramo odraditi dio s motivacijom, pokazati i dokazati da učenje i zahtjevan rad na praktičnoj nastavi ima smisla i da će trebati, da znanja i vještine moći upotrijebiti.

Tek nakon toga možemo očekivati uspjehe naših učenika i na natjecanjima. No, ona nisu najvažniji dio školovanja – smatra Juran Ratković i dodaje da, nažalost, “križevačke srednje škole ne izlaze dovoljno u javnost s onim što rade, pa zato i dolazi do nesporazuma”.

Ravnatelj Srednje gospodarske škole prof. Josip Bošnjak nije bio voljan dati svoj sud o Hrgovu “ukoru”, tek rekavši da su profesori bili pogođeni. – Gradonačelnik najbolje zna kakve sve uspjehe imamo, jer naše učenike redovito prima nakon njihovih postignuća – reče Bošnjak.(VL)

— “Vašom izjavom svima je nanesena šteta. Dodatno ste srozali ionako slab ugled i poštovanje nastavnika u društvu, a još više štetite sebi” (Zoran Kovač, Gimnazija Križevci, ravnatelj)

wpDiscuz