Šef HSS-a i gradonačelnik ‘špota’ ravnatelje škola, oni mu vratili

ucitelji_gradonacelnik_nastavnici_profesori_Branko_HrgHrg protiv ravnatelja -Ne mogu vjerovati da iz Gimnazije nemamo učenike među prva tri u državi iz nekog predmeta, kao ni iz Srednje gospodarske, jedne od najstarijih poljoprivrednih u zemlji – ustvrdio je gradonačelnik Križevaca Branko Hrg, a ravnatelj Gimnazije Zoran Kovač otvorenim pismom ga zamolio da ne srozava trud i ugled profesora, jer time šteti i sebi

Kao da im nije dovoljno što ih, misle, ne razumije “njihov” ministar Željko Jovanović, a križevački srednjoškolski profesori ovih dana su dobili “packu” od “svoga” gradonačelnika Branka Hrga.

On je (inače po struci odgajatelj), naime, govoreći o postignućima učenika na državnim natjecanjima, za koje je ove godine u gradskom proračunu izdvojeno 110.000 kuna, konstatirao da, otprilike, “ne može vjerovati da iz Gimnazije nemamo učenike među prva tri u državi iz nekog predmeta, kao ni iz Srednje gospodarske, jedne od najstarijih poljoprivrednih u zemlji.”

‘Zar to nije dovoljno dobro’?

Za taj je “gaf” okrivio same profesore, tek blago pohvalivši one iz Srednje škole Ivana Seljanca gdje mu, inače, radi i brat. Iz suprotnog tabora jedini je javno reagirao novi ravnatelj Gimnazije Ivana Zakmadija Dijankovečkoga (na dužnosti od jeseni), prof. Zoran Kovač, kroz otvoreno pismo Hrgu u obranu kolega i učenika.

–Baš Vi ste lani osobno uručili nagradu našem učeniku i njegovoj mentorici za drugo mjesto iz njemačkoga jezika na državnom natjecanju (a nismo jezična gimnazija) i ekipi i mentoru za prvo mjesto u krosu na državnom natjecanju školskih športskih društava (a nismo športska gimnazija) – “educira” Kovač Hrga i pita se ‘Zar to nije dovoljno dobro?’

-Lijepo je držati ljestvicu visoko, ali ne bi trebalo omalovažavati niti ostale rezultate učenika i nastavnika. Uz (90) gimnazija u Hrvatskoj i srednje škole sa sličnim programom, velik uspjeh učenika i njegovog nastavnika je uopće biti i pozvan na državno natjecanje, jer se u pravilu poziva manje od 10 učenika po kategoriji. Za to treba ogroman trud ali i nešto sreće – osvrće se Kovač i dodaje da Gimnazija godinama ima učenike na državnim natjecanjima iz većine školskih predmeta, a profesori su ugledni mentori, članovi državnih povjerenstava, Nacionalog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja…

– U našem gradu se za to niti ne zna jer to za Križevce vjerojatno nije dovoljno dobro  – smatra Kovač i poručuje Hrgu da njegovi suradnici zaduženi za školstvo imaju volju i želju pomoći, ali ne razumiju srednjoškolsku problematiku.

– Onda se desi po onoj staroj da je polovično znanje pogubnije od neznanja. Da se na Kolegij na kojem se odlučivalo o školstvu pozvao netko od predstavnika srednjih škola vjerojatno ne bi došlo do ove nezgodne situacije. Ovako je šteta nanesena svima. Dodatno ste srozali ionako slab ugled i poštovanje nastavnika u društvu, a još više štetite sebi – uputio je notu ravnatelj gradonačelniku, te pozvao njega i koprivničko-križevačkoga župana Darka Korena da posjete Gimnaziju i uvjere se u loše stanje učionica. Koren ga je dosad, kaže, ignorirao u zahtjevima da ga primi na sastanak.

– Iako smo imali obećanje gospodina župana da će nas primiti to se nije dogodilo jer sigurno nije imao 20 minuta vremena za bivšeg umirovljenog i sadašnjeg ravnatelja Gimnazije koja je ipak u provincijskom dijelu naše županije – zaključio je Kovač.

Ne zna se za uspjehe

Ravnateljica SŠ Ivana Seljanca prof. Gordana Juran Ratković ocjenjuje da im je cilj biti prepoznatljivi i uspješni, te da su njihovi đaci postizali dobre državne rezultate, osim iz stručnih programa poput zidara, konobara, krojača, tekstilaca, i u jezicima i Lidranu.

– Teško je uspoređivati nas kao strukovnu školu s trogodišnjim i četverogodišnjim zanimanjima i bilo koju gimnaziju, gdje se učenici upisuju s namjerom da se školuju i nakon srednje škole, sigurni da će na kraju morati proći kroz filter državne mature i prijemnih ispita, pa su motiviraniji za rad i natjecanja. U strukovnim školama najprije s velikim dijelom učenika moramo odraditi dio s motivacijom, pokazati i dokazati da učenje i zahtjevan rad na praktičnoj nastavi ima smisla i da će trebati, da znanja i vještine moći upotrijebiti.

Tek nakon toga možemo očekivati uspjehe naših učenika i na natjecanjima. No, ona nisu najvažniji dio školovanja – smatra Juran Ratković i dodaje da, nažalost, “križevačke srednje škole ne izlaze dovoljno u javnost s onim što rade, pa zato i dolazi do nesporazuma”.

Ravnatelj Srednje gospodarske škole prof. Josip Bošnjak nije bio voljan dati svoj sud o Hrgovu “ukoru”, tek rekavši da su profesori bili pogođeni. – Gradonačelnik najbolje zna kakve sve uspjehe imamo, jer naše učenike redovito prima nakon njihovih postignuća – reče Bošnjak.(VL)

— “Vašom izjavom svima je nanesena šteta. Dodatno ste srozali ionako slab ugled i poštovanje nastavnika u društvu, a još više štetite sebi” (Zoran Kovač, Gimnazija Križevci, ravnatelj)

Možda vam se svidi
  Subscribe  
Obavijesti me o
juli
juli

crkveni kmer za tebe je šteta metka koje si ti smeće,tj gnjida

Crkveni kmer
Crkveni kmer
Hrg je usro motku i tu nema govora da nije, arogantan, nekulturan, bezobrazan i umišljen dao je izjavu koja ne stoji, izvrijeđao je profesore iako s obzirom na njegovo psihićko stanje poslijednjih nekoliko mjeseci treba imati i malo razumjevanja jer je očito da se izgubio u vremenu i prostoru. Kovač je reagirao kako je reagirao, poslao otvoreno pismo i očitovao se na navode gradonačenika… i tu je trebalo stati, trebali su se čuti, župan, gradonačelnik i Kovač i rasčistiti nesporazume… no budale Hrg, Koren i Tinodi nastavljaju i dalje, vrše putem Radio Križevaca u preko jedan sat programa neviđeno nasilje… Više »
lav
lav

DRUGOVI,
Kaj bi komentirali da su tolko toga crveni kmeri napravili još bi otvorili jedan komunistički portal sličan ovome da se hvalite svojim djelima?!
TKO GUBI IMA PRAVO DA SE LJUTI
CRVENA GAMAD U OFENZIVI

vlado lugomer
vlado lugomer

DRUGOVI,
Kaj bi komentirali da su tolko toga crveni kmeri napravili još bi otvorili jedan komunistički portal sličan ovome da se hvalite svojim djelima?!
TKO GUBI IMA PRAVO DA SE LJUTI
CRVENA GAMAD U OFENZIVI

Crkveni kmer
Crkveni kmer

Je dečki, je točno tak kak velite da je, brišeju dečki kojekakve gluposti kaj ovi zeleni Tudumčeki napišeju. Selonačelnik Hrg je pokazal nivo kulture i obrazovanosti kakva se ne viđa često kod gradonačelnika i općinskih načelnika. Stipe Petrina je za njega lumen. Kaj misliš jel USKOK radi kojeg vraga po pitanju našeg dragog selonačelnika, međimurca, skimta i župana, ima tu robe za par mjeseci pritvora …

Slučajni prolaznik
Slučajni prolaznik

Nekak mi je se to čudne, morti je Hrg tulike nervozen jer ovo grda životinja poskok ili kak se već velji USKOK je jake blizu