I koprivničko-križevački vatrogasci na požarištima u Dalmaciji

Dalmacija je u plamenu cijeli dan, gorjelo je u Istri i na otoku Pagu, a predvečer je vatrena stihija ušla i u sam Split. Vatra koja je sinoć počela u selu Tugare iznad Omiša tijekom dana se proširila prema Splitu, javlja iz minute u minutu portal Index.hr. Požar nošen jakom burom zahvatio je predvečer splitske četvrti Dračevac, Mejaše i Kilu, gdje vojska, vatrogasci i građani pokušavaju ugasiti buktinju, a vatra je došla do trgovačkog centra City Centra One koji je evakuiran, javila je Hina.

Iako je borba s vatrenom stihijom je trajala satima, vatrogasci, vojska i brojni građani uspjeli su je staviti pod kontrolu. Kako javlja HRT, u Spaladium Areni će biti evakuacijski centar sa 250 ležajeva, iz splitskog KBC-a pozvali su građane da očiste parkinge oko bolnice, a nadležne službe izdale su apel građanima da smanje potrošnju vode i struje, spuste rolete i radi rasterećenja prometnica ne koriste automobile.

– Sve smo stavili pod kontrolu, i Smokovik i zgrade POS-a na Kili i cestu prema Klisu. Sada nastojimo ugasiti male vatre, a trenutno prema informacijama koje imamo, preko 300 vatrogasaca je na terenu. Zajedno sa svim volonterima brojka prelazi i preko 500 ljudi. Ostajemo u pripravnosti da se vatra ne rasplamsa, u tijeku je saniranje terena, potvrdio je za Slobodnu Dalmaciju Dražen Glavina, zapovjednik Vatrogasne zajednice Splitsko-dalmatinske županije.

Iz MORH-a je priopćeno da su cijeli dan u gašenju požara na više požarišta u Dalmaciji angažirane protupožarne namjenski organizirane snage Oružanih snaga RH iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) iz vojarne “Pukovnik Mirko Vukušić” iz Zemunika.

Prema informacijama s Facebook stranice “Vatrogasci / Croatian firefighters”, Koprivničko-križevačka županija je danas kasnije popodne poslala dvadeset vatrogasaca s dva kombija i tri navalna vozila prema Dalmaciji.

Zbog požara u Kanadi nove evakuacije u Britanskoj Kolumbiji

Kako javlja AFP, a prenosi Hina, tisuće ljudi evakuirane su tijekom vikenda na zapadu Kanade gdje su snažni vjetrovi proširili požare koji već tjedan dana haraju središnjim dijelom Britanske Kolumbije. Požari prijete i diljem Italije, na sjeveru Portugala i istoku Francuske.

20 godina CSF
Vezano
1 komentar
  1. kaja piše:

    Baš sam zaprepaštena silinom katastrofe!
    Da li smo SVI zakazali u brizi za okoliš ili je posrijedi ljudski (namjerni) faktor?!
    Nadam se da nije ničija namjera pretvoriti SVE u spaljenu zemlju. Pa, svima nam je u interesu živjeti?!
    Svima želim puno snage i strpljenja!

Komentari su zatvoreni.