Filmom ‘Lavina’ svečano otvoren 64. Pulski filmski festival

170 filmova, 88 premijera, 20 lokacija, 15 filmskih programa – brojke su to koje odlikuju ovogodišnje bogato izdanje 64. Pulskog filmskog festivala čije smo svečano otvorenje dočekali jučer pod zvjezdanim pulskim nebom. Otvorenje je započelo na Crvenom tepihu, ispred pulske Arene, u subotu 15. srpnja u 20:30 sati kojim su prošetali gosti festivala, filmske ekipe, visoki uzvanici i direkcija Festivala.

Program na Crvenom tepihu vodili su Jelena Vitasović i Davor Garić, a njime su se prošetali festivalski gosti, filmske ekipe te visoki uzvanici predvođeni izaslanikom predsjednice Kolinde Grabar Kitarović i županom Valterom Flegom te izlaslanicom predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića i ministricom kulture Nina Obuljen Koržinek. Na svečanom otvorenju još su prisustvovali potpredsjednik Hrvatskog Sabora Furio Radin, dogradonačelnici grada Pule te veleposlanica Države Izrael Zima Kalay Kleitman.

Svečanom hrvatskom himnom koju je na pozornici ispred najvećeg festivalskog platna, i pred mnogobrojnoj publikom izvela hrvatska glazbena diva Vanna u pratnji Bruna Krajcara na glasoviru, najavljen je početak programa najvećeg nacionalnog festivala.

U 64. Pulski filmski festival uveli su nas voditelji programa svečanog otvaranja – Iva Šulentić i Ivan Vukušić koji su publiku pozdravili i na pozornici, ali i putem velikog platna, zahvaljujući „magiji“ festivalske Crne kutije preko koje svaki posjetitelj pulske Arene može postati festivalska zvijezda na nekoliko trenutaka. Nakon uvodnih riječi,  na pozornicu pozvali ravnateljicu Gordanu Restović.

Ravnateljica je pozdravila publiku, filmske ekipe i profesionalce te sve festivalske goste i zahvalila velikom organizacijskom timu koji stoji iza programski najsadržajnijeg festivala dosada.

„Trudili smo se da ove godine učinimo festival bogatijim i sadržajnijim te vjerujem da smo u tome i uspjeli. Pred nama je novi Pulski filmski festival jer svaki je na svoj način neponovljiv organizacijskom i programskom profinjenošću“ naglasila je gospođa Restović te pozvala svih da i ove godine uživaju u filmovima pod zvijezdama.

Odmah nakon uvodnih riječi ravnateljice Gordane Restović, pulskoj Areni obratio se i novi-stari umjetnički ravnatelj Zlatko Vidačković i zadovoljno se pohvalio raznovrsnošću ovogodišnjeg filmskog programa, mnogobrojnim premijerama i najvećim brojem filmova iz hrvatskog programa u Areni.

„Na ovogodišnjoj Puli imat ćemo priliku pogledati 170 filmova, od koji je čak 88 premijera i ono što me posebno veseli, ukupno 15 filmova iz hrvatskog programa što je dosada najveći broj hrvatskih filmova u programu.“ zaključio je umjetnički ravnatelj, nadodavši također i želju da će pulska publika ove godine prepoznati sve filmove i da će joj se i svidjeti.

Čast da otvori 64. Pulski filmski festival pripala je ministrici kulturne Nini Obuljen Koržinek. Pohvalivši ovogodišnju konkurenciju u Hrvatskom programu koja, prema riječima ministrice, pokazuje vitalitet i vrijednost hrvatske filmske produkcije, ministrrica je istaknula i važnost Pulskog festivala te filmskih institucija.

„U svemu najvažniju ulogu imaju veliki festivali poput Pule, ali i naša nacionalna industrija te Hrvatski audiovizualni centar, koji je postao najvažnija platforma za razvoj sedme umjetnosti u Hrvatskoj“ rekla je ministrica i naposljetku proglasila 64. Pulski filmski festival otvorenim.

Festival je službeno otvorio i nezaobilazni vatromet koji je prekrio vedro pulsko nebo i najavio početak novog Pulskog festivala. Filmski program 64. Pule otvorio je film „Lavina“ redatelja Stanislava Tomića, a nakon njega uslijedio je filma „ZG80“ u režiji Igora Šeregija.

Svjetska premijera filma „Jutro poslije“ na 64. Pulskom filmskom festivalu

Prvog dana 64.Pulskog filmskog festivala održana je svjetska premijera kanadskog kratkometražnog igranog filma Jutro poslije redateljice Patricie Chice u sklopu Međunarodnog natjecateljskog programa, u kinu Valli. Film je predstavio scenarist i jedan od glumaca Kristian Hodko, mladi perspektivni filmaš hrvatskoga podrijetla, koji je ovom prigodom istaknuo iznimno zadovoljstvo što se film premijerno predstavlja upravo na Pulskom filmskom festivalu.

Ovu atmosferičnu dramu o osobnim i rodnim identitetima režirala je jedna od najperspektivnijih mladih kanadskih redateljica Patricia Chica. Svakako treba istaknuti da je riječi od nekoliko svjetskih premijera na ovogodišnjem Festivalu.(PFF)

Vezano

Komentari su zatvoreni.