Večeras na terasi Galerije K2 dokumentarci ‘Vrhovna naredba’ i ‘Oni’

Treću srijedu zaredom križevačka udruga KVARK organizira filmske projekcije na otvorenoj terasi Galerije K2, u dvorištu Zagrebačke banke. Iz programa “Filmsko ljeto uz KineDok” na rasporedu su dva kreativna autorska dokumentarca – “Vrhovna naredba” i “Oni”. Ulazak na projekcije je slobodan, početak u 21 sat, a organizatori najavljuju da se naredna četiri tjedna projekcije sele u isti termin četvrtkom.

Naslov (originalni): Felsőbb parancs + Azok
Naslov (hrvatski): Vrhovna naredba + Oni
Vrijeme: 50 + 28
Redatelj: Viktor Oszkár Nagy, András Petrik, Krisztina Meggyes
Jezik: perzijski, mađarski, srpski, španjolski, engleski // mađarski
Godina: 2015
Zemlja: Hungary

VRHOVNA NAREDBA
Prelazak preko granice odlučujući je korak u životu svakog izbjeglice. Sa srpske strane, pastor s obitelji odlučno pomaže nesretnicima na putu, donoseći im hranu i odjeću, s mađarske pak strane, selo se ujedinilo da pomogne policiji u hvatanju istih. Kamera je sve to vrijeme u neposrednoj blizini svojih likova, a nikad aktualniji izazov migracija u Europi ne mijenja samo živote onih u potrazi za boljim životom, već i one koji su nekada živjeli zajedno.

ONI
Vámosszabadi je bilo mirno imućno selo u Mađarskoj, sve dok mu mir nije poremetio iznenadan događaj – tek nekoliko kilometara od njihove granice izgrađen je izbjeglički kamp. To je podijelilo selo, ali pravo je pitanje: tko je tu kome ustvari poremetio mir? I tko su ti koji se najviše bune? I zašto baš oni?

Vezano

Komentari su zatvoreni.