Izlet nastavnika Gimnazije u Sisak i Čigoć, prvo europsko selo roda

Budući da su izleti zaposlenika Gimnazije Ivana Zakmardija Dijankovečkoga i umirovljenih kolega postali tradicija, ove smo godine odlučili posjetiti i upoznati Sisak, Čigoć i Lonjsko polje.

Prije dolaska u grad Sisak, razgledali smo baroknu crkvu svete Marije Magdalene u Selima koju krasi elipsoidna kupola monumentalnih dimenzija. Zahvaljujemo kolegici Valsted na odlično pripremljenom prikazu ovog spomenika sakralne baštine.

Nakon dolaska na odredište, prošetali smo uz rijeku Kupu i došli do Gradskog muzeja. Tamo smo uz zanimljivog kustosa razgledali stalni postav Muzeja koji prikazuje Sisak i okolicu od razdoblja prapovijesti i antičke Siscie pa sve do današnjice.

Uslijedili su ručak i posjet prvom europskom selu roda, Čigoću. Čigoć je smješten u središnjem dijelu Lonjskoga polja, uz staro korito rijeke Save. Zahvaljujući obilju hrane, u Lonjskom polju živi gotovo trećina hrvatske populacije bijele rode, odnosno oko 500 parova, a najviše gnijezda nalazi se upravo u Čigoću.

Opće informacije i zanimljivosti o rodama čuli smo tijekom stručnog predavanja u dvorištu jedne od posavskih kuća, nakon čega je slijedio obilazak sela i razgledavanje Etnološke zbirke obitelji Sučić. Ona sadrži oko 400 predmeta povezanih s narodnim životom i načinom gospodarenja stanovništva ovog dijela Posavine s kraja 19. i početka 20. stoljeća.

Krenete li u obilazak ovog živopisnog mjesta, naići ćete na dva oblika naziva sela. Na ulazu u selo stoji tabla s natpisom „Čigoč“, a već nakon nekoliko kuća, prema drugim natpisima, nalazite se u „Čigoću“. Osim navedenoga, ovo selo u Lonjskom polju ima i drugih zanimljivosti koje svakako vrijedi istražiti!

Vezano

Komentari su zatvoreni.