Učenici OŠ Šmartno iz Slovenije posjetili Modecove četvrtaše u sklopu međunarodnog projekta čitanja

U sklopu međunarodnog projekta Čitanje ne poznaje granice / Branje ne pozna meja 7. lipnja 2017. održan je susret dviju škola. Osnovnu školu Ljudevita Modeca posjetili su učenici 5.b razreda Osnovne škole Šmartno iz Slovenije u pratnji svoje učiteljice Jožice Žurga, knjižničarke Vanje Adamlje i zamjenika ravnatelja Tomaža Rozine.

Naši su učenici tijekom godine surađivali s 5.b razredom Osnovne škole Šmartno, a projekt u našoj školi provodili su učenici 4.b razreda, njihova učiteljica Brankica Salopek i knjižničarka Romana Erhatić. Goste smo dočekali u školi gdje smo im pripremili prigodan program dobrodošlice, a doček je uveličala i Križevačka djevojačka straža. Nakon toga smo s gostima krenuli u razgledavanje i upoznavanje grada.

Daljnji program i predstavljanje projekta koji su obje škole provodile tijekom školske godine odvijao se u Multimedijskoj dvorani Gradske knjižnice „Franjo Marković“ Križevci. Učenici su prezentirali književna djela koja su čitali i aktivnosti kojima su čitanje popratili, međusobno se bolje upoznali te razmijenili iskustva i dojmove. Prikazali su svoj rad i trud koji su uložili u projekt, istraživali su o zemljama partnera, glavnim gradovima te predstavili svoj grad i svoju školu.

Kreativne uratke koje su učenici sami izradili međusobno su si i poklonili. Kasnije smo razgledali knjižnicu i spomen sobu Domovinskog rata. Ravnateljica Marijana Žulj pokazala nam je knjigu poznatog slovenskog polihistora J. V. Valvasora što je slovenske goste posebno oduševilo jer se nisu nadali da knjižnica ima u posjedu tako vrijednu knjigu.

J. V. Valvasor jedno je vrijeme boravio u dvorcu Bogenšperk koji se nalazi u njihovoj općini Šmartno pri Litiji. Nakon ručka u našoj školi druženje je uskoro završilo jer su gosti planirali posjetiti i Zagreb. Suradnja dvaju škola nastavit će se i sljedeće godine.

Vezano

Komentari su zatvoreni.