Pruga Dugo Selo – Križevci: Radovi usporili, rokovi ipak neupitni

Na upravo završenim Danima Hrvatske komore inženjera građevinara, održanima u Opatiji, moglo se čuti da Hidroelektra niskogradnja kasni s radovima na rekonstrukciji postojećeg i izgradnji drugog kolosijeka željezničke pruge Dugo Selo – Križevci.

Riječ je o najvećem projektu koji se trenutno realizira u RH, ukupna vrijednost je 1,5 milijardi kuna, a krajnji rok za dovršetak radova je veljača 2020. Posao na tom projektu dobio je domaći konzorcij koji čine DIV, Dalekovod i Zagreb Montaža, dok je Hidroelektra niskogradnja jedan od podizvođača. U toj su nam tvrtki doduše rekli da “na gradilištu pruge Dugo Selo – Križevci nije došlo do zastoja radova”, no upit smo ipak poslali i HŽ infrastrukturi, koja je odgovorna za te radove. Tamo nam je potvrđeno da radnici tvrtke Hidroelektra niskogradnja nisu u štrajku, no da je ipak u zadnjih 10-tak dana primijećeno usporavanje radova.

Određena kašnjenja radova postoje. “Poslali smo upit izvođaču radova kako će riješiti problem i nadoknaditi kašnjenje, a ovaj tjedan će se održati i sastanak na temu dinamike radova. Kašnjenje pojedinih faza radova na ovako velikim i kompliciranim gradilištima uobičajena je pojava. Probijanje roka dovršetka građenja, ukoliko uopće do njega dođe, ne ugrožava povlačenje sredstava iz EU fondova. Ti radovi traju 11 mjeseci, a ugovoreni rok dovršetka radova je 45 mjeseci pa je svako kašnjenje još uvijek moguće nadoknaditi.

Krajnji rok za dovršetak radova još nije ugrožen”, rečeno nam jer u HŽ infrastrukturi. Prvi čovjek te tvrtke, Ivan Kršić, došao je u HŽ infrastrukturu upravo iz Hidroelektra niskogradnje, koja je preko ruskog poduzetnika Sergeja Gljadelkina povezana i sa Institutom IGH. Kršića neki, iako neslužbeno, prozivaju jer navodno na željeznici sada zapošljava kadrove iz tih dviju tvrtki, a u HŽ infrastrukturi odgovaraju da je, otkako Kršić vodi tvrtku, u njoj “zaposleno putem javnog natječaja ukupno sedmero djelatnika, od kojih je jedan prije zapošljavanja u HŽI radio u Hidroelektri niskogradnji a dvoje u Institutu IGH”.

Od pojedinih se građevinara moglo čuti i da još tinja borba za unosne poslove na projektu pruge Dugo Selo – Križevci. Neki, opet neslužbeno, tvrde kako DIV sada pokušava preuzeti i veći dio poslova na projektu od onog koji je već dobio, no od vlasnika Tomislava Debeljaka nismo uspjeli dobiti komentar.(PD)

Možda vam se svidi
  Subscribe  
Obavijesti me o
kaja
kaja

Baš se ponadam, kako sa sredstvima iz EU fondova, ne može biti naših uobičajenih “igara”, a onda razočarenje?!
Valjda ću dočekati i taj dan, da i u našoj Domovini, svatko pošteno i korektno obavlja posao za koji je zadužen. Kako to da smo “vani” dobri i priznati, a doma uvjek “stara kaljuža”? Što rade ljudi, koji su zaduženi za kontroliranje zadataka? Gdje je njihova odgovornost?
Nadam se da ćemo SVI, početi na tome izinstirati?!

Zdenko
Zdenko

Mislim da ne budemo docekali taj dan,osim ako ne dodje “jedan Hans ili Fritz” i uvede red.Nazalost,to je istina,u koju smo se uvjerili puno puta.Pozdrav iz DE.