Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1158

Slika Krvavi sabor Križevački Otona Ivekovića u crkvi Svetoga Križa u Križevcima (foto R.Matić)
Slika “Krvavi sabor križevački” Otona Ivekovića u crkvi Svetoga Križa u Križevcima (foto: R.Matić)

Povijesno društvo Križevci organiziralo je 3. lipnja međunarodni znanstveni skup Krvavi sabor križevački i hrvatske zemlje u 14. i 15. stoljeću, povodom 620. obljetnice Krvavog sabora. Na početku emisije slušamo snimku predavanja s tog skupa pod nazivom Opasni anakronizmi Krvavog sabora, koje je održao Hrvoje Petrović, mag. edu. pedagogije i povijesti iz Osijeka.

Novi naslovi u Gradskoj knjižnici Franjo Marković su Marx u digitalnom dobu: dijalektički materijalizam na vratima tehnologije Katarine Peović Vuković, zbirka eseja Prima Levija o čovjeku, stvaratelju povijesti i njenoj žrtvi, te roman Kako sam postao redovnica Césara Aire. Čut ćemo i što ćemo moći raditi u prostorima knjižnice za vrijeme Križevačkog velikog spravišča.

Vijesti Krugova govore o Danima hrvatskog filma i o skulpturama na Wall Streetu, te najavljuju treće izdanje festivala Prvi prozak na vrh jezika. Podsjetit ćemo slušatelje i na kazališnu predstavu u Hrvatskom domu sat i po nakon završetka ove emisije, najavljujemo tribinu o Marku Maruliću 8. lipnja u Klubu kulture, izložbu u Galeriji K2 istoga dana te križevački ulični festival. Istaknut ćemo neke događaje na 50. Križevačkom velikom spravišču.

Na današnji datum rođeni su Regiomontanus, Diego Velázquez, Petar Zrinski, Aleksandar Sergejevič Puškin, Ante Kovačić, Thomas Mann… počela je bitka za Normandiju, umrli su Jean Harlow, Louis Lumière, Carl Gustav Jung…

U Svemirskom kutku spominjemo neke događaje u astronomiji i astronautici na datum 6. lipnja, govorimo i o aktualnim događajima te o trenutnim položajima i gibanjima sjajnijih nebeskih tijela na našem nebu, prirodnih i umjetnih. Posebno ćemo istaknuti program aktivnosti Križevačke astronomske udruge Perzeidi na predstojećem Križevačkom velikom spravišču.

Zanimljivosti će nam reći da bi svatko od nas mogao voziti avion ako bi baš zatrebalo, a na kraju ćemo spomenuti neke izreke francuskog dramaturga Pierrea Corneillea.

Neki su glazbeni prilozi vezani uz teme, događaje i obljetnice koje spominjemo u emisiji, pa slušamo glazbu Antona Schweitzera, Arama Hačaturjana, Stana Getza, Sama Cookea, Stevea Vaia, Roya Orbisona, Josipe Lisac, grupe Dorian Gray

Emisija Ne dirajte mi krugove broj 1158 emitira se u utorak, 6. lipnja od 17:00 do 18:30 sati na 96,6 MHz, a reprizu emisije možemo slušati u subotu, 10. lipnja od 21 sat, sve na 96,6 MHz (Radio Križevci). Ugodno vam slušanje putem etera ili preko računalne mreže!

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.