Pokret fokolara obilježili 25. obljetnicu gradića Faro u Križevcima

DJELO MARIJINO Priča je započela 1984. godine kada je grkokatolički biskup Slavomir Miklovš dao u najam Djelu Marijinu – Pokretu fokolara zgradu svoje bivše rezidencije, nekoliko oronulih kuća i zemlju, a utemeljiteljica Chiara Lubich rekla je da će tu niknuti centar Pokreta za Istočnu Europu.

Djelo Marijino-Pokret fokolara proslavio je 25. obljetnicu gradića Faro u Križevcima.

Obilježavanje je započelo u subotu 29. travnja svečanom misom zahvalnicom koju je predvodio biskup Bjelovarsko-križevačke biskupije mons. Vjekoslav Huzjak u konkatedrali Svetog Križa dok je u nedjelju održana svečana akademija koja je okupila velik broj inozemnih uzvanika iz zemalja poput Slovačke, Poljske, Slovenije, Italije, Švicarske, Mađarske, Rumunjske, Srbije i Makedonije.

Predstavnici Pokreta fokolara prisjetili su se dolaska samog Pokreta u Križevce prije 25 godina, pričalo se o aktivnostima koje su u aktualni, o projektima poput Dječjeg vrtića Zraka sunca, Dječjem aktivnom ljetu, Sportmeetu, Ekonomiji zajedništva i ostalim projektima i aktivnostima koje organiziraju Fokolari.

Priča je započela 1984. godine kada je grkokatolički biskup Slavomir Miklovš dao u najam Djelu Marijinu – Pokretu fokolara zgradu svoje bivše rezidencije, nekoliko oronulih kuća i zemlju, a utemeljiteljica Chiara Lubich rekla je da će tu niknuti centar Pokreta za Istočnu Europu. Krajem 1991. nazvat će ga gradićem, a 1992. mu dati ime Faro – Svjetionik.

Svečanu akademiju svojim nastupom su oplemenile Ana Šimunec i Jelena Stanković te djeca iz Dječjeg vrtića Zraka sunca, a proslava 25. obljetnice završila je izložbom djela akademskih slikara Michela Pocheta i Zdravka Tišljara. Proslava je održana pod pokroviteljstvom Grada Križevaca i Koprivničko-križevačke županije, a obljetnici su prisustvovali župan Darko Koren te gradonačelnik Križevaca Branko Hrg.(ePodravina.hr)

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.